Mégsem fizethetik benzinkártyával az autópályadíjat a képviselők

POLITIKA
2014 december 16., 09:49
comments 106

A nagy felháborodásra tekintettel a Fidesz javaslatára ma levették a napirendről az országgyűlésről szóló törvény módosítását.

Ennek volt része az, hogy a jövőben a képviselők a költségtérítésként járó benzinkártyájukkal is fizethettek volna az autópálya-használatért. Mindez elég nagy felháborodást váltott ki, mert a javaslatot ugyanazon a héten nyújtották be, amikor kiderült, hogy a kormány a fővárost elkerülő M0-ás egyes szakaszait is fizetőssé akarja tenni.

Az országgyűlés hétfőn szavazta meg, hogy a javaslatról a szokásos eljárásrendtől eltérve már kedden szavazhassanak - ezt értettem félre úgy, hogy már meg is szavazták. Lett is nagy felháborodás, aminek hatására mára meggondolta magát a kormánypárti frakció.

Pedig hétfői sajtótájékoztatóján Varga Mihály még egészen zavaros védekezést adott elő az ügyben. Először néma csenddel reagált a javaslatról szóló kérdésre, majd azt mondta, hogy egy olyan útdíjrendszert támadnak, amely Európában több helyen elfogadott. Végül a javaslatot beterjesztő - fideszes többségű - igazságügyi bizottságra hárította az ügyet, hozzátéve, hogy az országgyűlésnek joga van megszabni bizonyos kedvezményeket a képviselőknek.

A javaslat szerint ez az lett volna, hogy a képviselőknek nem tiszteletdíjukból, hanem a költségtérítésként járó benzinkártyájukkal is fizethettek volna, vagyis gyakorlatilag fizetésen kívüli juttatásként kapták volna az autópályahasználatot.

Az országgyűlésről szóló törvény módosítása viszont nemcsak erről, hanem a frakciók megmaradt költségkeretének felhasználásáról is rendelkezett. Most, hogy levették a javaslatot a napirendről, rejtély, hogy ezzel mi lesz - idén már nem terveztek több parlamenti ülést, így a helyzetet január 1-ig már nem is lehet rendezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.