Az Európai Parlament elvben támogatja Palesztina elismerését

külföld
2014 december 17., 11:25
comments 118

Erről adtak ki közleményt szerdán.

Az állásfoglalást szerint a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos uniós diplomáciai erőfeszítések érdekében a Parlament elindítja a Képviselők a békéért kezdeményezést, ami európai parlamenti, valamint izraeli és palesztin parlament képviselőket ültetne egy asztalhoz.

Az öt képviselőcsoport által megfogalmazott állásfoglalást a Parlament 498 szavazattal, 88 ellenszavazat és 111 tartózkodás mellett fogadta el.

A parlament ismételten hangsúlyozza, hogy határozottan támogatja az 1967-es határokon nyugvó, két állam elvén alapuló megoldást, amelynek értelmében mindkét ország fővárosa Jeruzsálem, és amely szerint egy biztonságos Izrael Állam és egy független, demokratikus, területileg összefüggő és életképes Palesztin Állam békében és biztonságban él egymás mellett, az önrendelkezéshez való jog és a nemzetközi jog teljes körű tiszteletben tartása alapján.

A képviselők az állásfoglalás szerint leghatározottabban elítéltek minden erőszakot vagy terrorcselekményt.

Arra is kitérnek, hogy meg kell szilárdítani a nemzeti konszenzuson alapuló palesztin kormány hatalmát, és le kell zárni a palesztin frakciók - többek között a Hamász- közötti ellentéteket.

Az állásfoglalás ismét leszögezi, hogy az izraeli telepek a nemzetközi szerződések értelmében jogellenesek. A képviselők felszólítják az Európai Uniót, hogy váljon valóban aktív szereplővé és közvetítővé a közel-keleti békefolyamatban, és felkérik az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy e célból segítse a közös uniós álláspont kialakítását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.