Bíróság: jogtalanul ítélték halálra a 14 éves kisfiút

bűnügy
2014 december 18., 09:27
comments 264

Nem biztosították a tisztességes bírósági eljárást George Stinney-nek, annak a 14 éves kisfiúnak, akit két lány meggyilkolása miatt ítéltek el és végeztek ki villamoszékben 1944-ben - mondta ki egy dél-karolinai bíróság most, hetven évvel az eset után.

A 7 éves Mary Emma Thames és a 11 éves Betty June Binnicker 1944. március 23-án biciklizni indult a dél-karolinai Acoluban, de soha nem tértek haza: brutálisan meggyilkolták őket egy vasúti talpfaszöggel.

Mivel tanúk látták őket együtt virágot szedni, a gyanú az akkor 14 éves kisfiúra, Stinney-re terelődött, akit az állam igazságszolgáltatási rendszere példás gyorsasággal fogott el és ítélt halálra: a letartóztatástól az ítélet végrehajtásáig mindössze három hónap telt el, és az esküdtszéknek tíz percre volt szüksége ahhoz, hogy megállapítsa Stinney bűnösségét. A kivégzéskor a kisfiút egy telefonkönyvre kellett ültetni a villamosszékben, ami túl nagynak bizonyult a 45 kilós Stinney-nek.

photo_camera George Stinney

Hetven évvel később Carmen Mullins bírónő megsemmisítette az ítéletet, mondván, hogy az eljárásban megsértették a kisfiú alkotmányos jogait. Bár Stinney bevallotta, hogy ő követte el a kettős gyilkosságot, ez azután történt, hogy elszakították szüleitől, és a vallomást valószínűleg kierőszakolta a rendőrség.

A bírónő az indoklásban rámutatott, hogy annak idején a bíróság meg sem próbálta máshol lefolytatni a tárgyalást, így az esküdtszék tagjai érzelmileg kötődtek a két meggyilkolt kislányhoz, ami befolyásolhatta döntésüket. Stinney-t pedig hiába lehetett 14 éves korában legálisan kivégezni az akkori törvények alapján, a kivégzés módja kegyetlen és szokatlan volt.

A kisfiú most lenne 84 éves. Még életben lévő családtagjai közül néhányan jelen voltak az ítélet kihirdetésekor.

Stinney fekete volt, a két áldozat fehér. Az afrikai-amerikai közösség fontos előrelépésként üdvözlik az ítéletet: szerintük az amerikai igazságszolgáltatás még mindig faji előítéletekkel viseltetik a feketék iránt.

(The New York Times, Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.