Nehezítenék Cipruson, hogy a bankok rátegyék a kezüket a házra, ezért nem utalja a pénzt az IMF

gazdaság
2014 december 19., 10:27
comments 37

A Nemzetközi Valutaalap nem utalja át a következő 88 millió eurós részletet a ciprusi hitelprogramban, aminek elvileg ma kellene megérkeznie.

Cipruson ugyanis felfüggesztették a korábban az IMF nyomására elfogadott törvényt, ami megkönnyítette volna a bankoknak, hogy megszerezzék a bedőlt jelzáloghitelek mögött álló ingatlanokat. A ciprusi pénzügyminiszter is keményen bírálja a parlament döntését, amit azzal véd a kormánypárt, hogy igazából csak időt akarnak nyerni, amíg a kormány kitalál valamit a kilakoltatottak védelmére. Egyébként a ciprusi hitelek nagyjából fele nem fizető.

Eddig 5,7 milliárd euró értékben utalt Ciprusnak hitelt az apró országnak az IMF és az EU a 10 milliárdos keretből. A ciprusi államcsődöt már-már komédiába hajló dolgok előzték meg (például egy jelöletlen orosz lőszerszállítmány felrobbanása miatt szintén felrobbanó erőmű, ami után teljesen felborult az államháztartást, de ezt többek között a bankszámlákról egyszer csak leemelt pénzzel orvosolták).

(Guardian.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.