Nyilvánosságra hozza a FIFA a 430 oldalas korrupciójelentést

sport
2014 december 19., 13:00
comments 9

Nyilvánosságra hozzák azt a jelentést, amely a 2018-as és 2022-es világbajnoki helyszínkijelölésekkel kapcsolatban felmerült korrupciós vádakkal foglalkozott - így döntött pénteken a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága.

A marrákesi ülésen rendezett szavazás során a vb-tagok egyhangúlag határoztak arról, hogy megfelelő formában a nyilvánosság elé tárják a 430 oldalas dokumentumot. Sepp Blatter FIFA-elnök közleményében úgy fogalmazott: korábban jogi okok miatt nem hozhatták nyilvánosságra a jelentést, most azonban megteszik, amint az egyes személyekkel szemben zajló vizsgálatok lezárulnak.

Mi ez a Garcia-jelentés?

Mivel a FIFA-t rengeteg vád érte azt illetően, hogy a katari és az orosz focivébé rendezési jogának odaítélése mögött korrupciós ügyek húzódhatnak, a szövetség felkért egy független amerikai ügyvédet, hogy világítsa át a szervezetet. Garcia ezt megtette, és készített is egy baromi hosszú dokumentumot (430 oldal). A FIFA ebből a dokumentumból ollózott össze magának egy másik, 42 oldalas jelentést, és ezt nyilvánosságra is hozta. Ebből a dokumentumból úgy tűnik, hogy nem volt korrupt senki.

Garcia viszont tiltakozott a jelentés megnyirbálása miatt, ezért is mondott le.

A nyomozást vezető amerikai ügyvéd, Michael Garcia szerdán lemondott azt követően, hogy a FIFA fellebbviteli bizottsága nem fogadta be az indítványát, melyben azt kérte, hozzák nyilvánosságra a teljes nyomozati anyagot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.