Emlék-felhőkarcoló a katari focivébé építkezésein meghalt munkásoknak

Tbg
Egyéb
2014 december 20., 14:46
comments 64

A francia 1week1project nevű építészcsapat (Axel de Stampa és Sylvain Macaux) egészen különös ötlettel állt elő: emléktornyot építenének azoknak az építőmunkásoknak, akik a 2022-es katari futballvilágbajnokságra készülő építmények, így a stadion építkezésén vesztették és vesztik életüket.

A vébére való készülésben ugyanis - a Guardiannak a nepáli hatóságoktól szerzett információi szerint - már legalább négyszáz áldozata van, és messze van még a befejezés éve.

A 1week1project alkotói azt találták ki, hogy minden meghalt munkásnak emléket állítanak úgy, hogy minden betonelem egy halálesetet jelent, egy szintet pedig négy elem alkot. Minden elemen egy szám mutatja, hogy hányadik halálos áldozatnál tart a focivébé előkészülete.

Képek a projektről:

1week1project-qatar-world-cup-memorial-designboom-04 1week1project-qatar-world-cup-memorial-designboom-05 1week1project-qatar-world-cup-memorial-designboom-07 1week1project-qatar-world-cup-memorial-designboom-10

Számításaik szerint - ha ilyen ütemben folytatódik a biztonságra fittyet hányó, őrült tempojú építkezés - akkor a torony 2022-re magasabb lehet, mint a világ legmagasabb épülete: elérheti a 1,5 kilométeres magasságot. (Archinect/Arabbusiness)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.