Új halakat fedeztek fel a Mariana-árokban

Tbg
ÁLLAT
2014 december 20., 09:48
comments 54

Egy nemzetközi kutatócsoport két, eddig nem vagy csak félig ismert új fajra bukkant a Mariana-árok több ezer méteres mélységében a  Hadal-Lander nevű mélytengeri megfigyelőhajójuk segítségével.

Tudni kell, hogy a tengerszint alatt ötezer méterrel a vízben elég nagy már a nyomás. A mélytengeri kutatásokat összefogó szervezet, a NOAA szerint ezt úgy kell elképzelni, mintha egy embernek ötven utasszállító gépet kéne megtartania, miközben eszik, iszik, alszik, azaz él.

És itt is van élet, amiről már videófelvételek is készültek. Tessék megnézni ezt a hipnotikus videót, amelyben az élőlényeket egy meglehetősen egyszerű eszköz - a csali - segítségével hozták kameraközeli helyzetben.

Látni mélytengeri angolnákat, fura, vaksi, színtelen rákféleségeket, halakat.

Az új faj egyébként a csigahal (snailfish), amelyet 8145 méteren, azaz ötszáz méterrel az eddig ismert legmélyebben élő tengeri élőlények élőhelye alatt találták meg.

A nagy nyomás miatt teste szupertörékeny, uszonyai szárnyszerűek, feje akár egy "papírkutyáé", számolt be a kutatócsoport tagja, Alan Jamieson az aberdeeni egyetem kutatója.

A másik felfedezett faj egy hófehér rákféleség, amelyet holtan már megtaláltak 2012-ben Új-Zélandnál, ám most egy tucatnyit figyelhettek meg, amint a csalit rágcsálják.

Ez a kutatás  is csak ráerősít arra a másik tanulmányra, amely a hónap elején a Nature-ben jelent meg és földmélyi bányák közeteiben valahal élt mikroorganizmusokról számolt be: sokkal mélyebben is lehet élet annál, mint amit eddig feltételeztünk.

A mostani kutatás erdeménye az is, hogy három halcsaládról derült ki, sokkal mélyebbre merészkednek a tengerben az eddigi ismeretekhez képest. (Natmonitor/Aberdeen University)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.