Lezsák Sándor avatta fel Für Lajos mellszobrát Egyházasdarócon

POLITIKA
2014 december 21., 15:03
comments 77
photo_camera MTI Fotó: Büki László

Felavatták Für Lajos mellszobrát vasárnap szülőhelyén, Egyházasrádócon, a rendszerváltó politikus, az Antall- és a Boross-kormány honvédelmi minisztere születésének 84. évfordulóján. A szoboravatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy

"egy kicsi falu nagy történelmi személyiséget adott a kárpát-medencei magyar hazának."

Adott. Mellszobra jelképezi hűségét egyházához, a keresztyén és keresztény magyarokhoz. Meg a Magyar Gárdához, tesszük hozzá mi. Lezsák Sándor beszédében kiemelte: Für Lajos képes volt "közösséggé kovácsolni a közönséget" mondandójával, ésszerű okfejtéseivel.

photo_camera Für Lajos a gárdaavatáson is közösséggé kovácsolta a közönséget. Mondandójával, ésszerű okfejtéseivel.

Für Lajosról, mint szónokról emlékezett meg V. Németh Zsolt államtitkár.

"A történészt és politikust ugyanúgy jellemezte a dörgedelmes szónoklat, mint a csendes szavak."

Jellemezte. Für Lajos mellszobrát Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte, posztamensén a politikus özvegyének, Bíró Friderikának javaslatára Arany János egyik verssora áll:

"Áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott."

Áldott. Pár hete Hende Csaba adta át az egykori emdéeffes elődje sírhelyét, ő sem említette a Magyar Gárdában betöltött szerepét. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.