Eladjuk a tavaly vett gáztárolókat az oroszoknak?

gazdaság
2014 december 22., 10:33
comments 236

A vs.hu értesülése szerint a magyar kormány azt tervezi, hogy eladja a gáztárolóit az orosz Gazpromnak. Állítólag Szijjártó Péter erről tárgyal hamarosan Moszkvában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval és Alekszandr Novak energiaügyi miniszterrel. Az értesülést a magyar külügy hétfő délután cáfolta.

Magyarország a régióban különlegesen jó geológiai adottságokkal rendelkezik földgáz tárolására: tárolókat ugyanis kiürült gázbányákból lehet kialakítani, és ilyenből viszonylag sok van az országban. Magyarországon 7 milliárd köbméter gázt lehet tárolni. A Gazpromnak jelenleg Európában csak 4 milliárd köbméternyi tárolókapacitása van.

A tárolókat a magyar kormány tavaly ősszel vette állami kézbe. Ekkor vásárolta meg az E.on-tól a hazai kereskedelmi tárolókat, és az állami pénzből kiépített stratégiai gáztárolót is közvetlen állami irányítás alá vette. Mindezért sok százmilliárd forintot fizetett ki a kormány. Eddig a kormány nemzetbiztonsági okokkal indokolta a tárolók állami kézben tartását.

A tárolókban lévő gázt a rezsicsökkentés érdekében idén nyárig erősen megcsapolták, a visszatöltés pedig csak orosz segítséggel sikerült. A Gazprom hozott mintegy 700 millió köbmétert itteni tárolásra, és cserébe a magyar kormány vámmentességet adott nekik.

A gáztárolók eladása az oroszoknak információink szerint már korábban is felmerült. A Déli Áramlat nyomvonalát úgy tervezték, hogy a legnagyobb tárolók mentén haladjon, és állítólag ez nem volt véletlen. A nagy orosz beruházás része lett volna, hogy a magyar tárolókat is használhatja a Gazprom. Csakhogy a Déli Áramlat megépítését az oroszok (az EU és Bulgária ellenállására hivatkozva) feladták.

Tárolót ettől még akarhatnak Európában, hiszen a behozott gáz egy részét így nem kell azonnal értékesíteni, illetve az ukrán tranzit esetleges akadozását is ki lehet egy ideig bekkelni a tartalékokkal. Akartak például venni a német – holland határnál a BASF-től 4,1 milliárd köbméternyi tárolót, azonban a német cég most elállt az üzlettől. A németek vonakodása mögött politikai okok lehetnek: jelenleg az EU-ban az orosz gázfüggés csökkentése az irány, nem pedig az erősítése. Így a magyar kormányt további éles kritika érheti, ha tényleg eladja a tárolókat, akár EU-s, akár német, akár pedig amerikai részről is. (vs)

A külügy cáfol

A magyar külügyminisztérium a cikk megjelenése után az alábbi közleményt küldte el:

"Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai moszkvai tárgyalási során, a sajtóértesülésekkel ellentétben, fel sem merült, hogy a magyar kormány gáztározóinak eladásáról tárgyaljanak."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.