Így játsszák ki a CIA titkosügynökei az európai határőröket

POLITIKA
2014 december 22., 15:52
comments 66

Hiszi vagy sem, a CIA ügynökei nem különleges trükkökkel, hanem a józan paraszti ész diktálta taktikával játsszák ki a határőröket, ha fedett küldetésen vannak, vagyis hamis dokumentumokkal, álnéven utaznak.

Ez derült ki abból a két útmutatóból, amit a Wikileaks vasárnap publikált. Mindkét útmutatót titkos, sőt, "noforn" jelzésű, ami arra utal, hogy még a külföldi partnerszolgálatok munkatársainak sem lehet megmutatni.

Az első, a "Surviving Secondary" (.pdf), vagyis túlélni a másodlagos ellenőrzést című, 2011-ben készült útmutató olyan egyszerű tanácsokat ad a bejutásra, hogy

az ügynök próbáljon ne feltűnni.

Ha pedig mégis feltűnne, és félrehívnák komolyabb kikérdezésre, akkor a lényeg, hogy

jól begyakorolt, hiteles és összefüggő háttértörténete, ún. legendája legyen az ügynöknek.

Példaként egy olyan ügynök esetét említik, akit azért állítottak félre a határon, mert a bőröndjén robbanószer nyomait találták. Neki sikerült meggyőznie a határőröket arról, hogy csak egy terrorelhárító képzésen vett részt Washingtonban.

A másik, 2012-ben készült és a schengeni határellenőrzési rendszerről írt útmutató (.pdf) leglényegibb pontja, hogy az európai központi vízumellenőrzési rendszer

nem kémelhárítási céllal készült, így alig jelent veszélyt a fedett ügynökökre.

A jövőre beüzemelendő EES (Entry/Exit System) már nagyobb kihívást fog jelenteni, ez ugyanis minden, a schengeni övezetbe beutazóról rögzíti azt is, hogy mikor utazik ki, vagyis itt már észben kell tartani, hogy egy ügynök éppen melyik személyazonosságát mikor használja.

Az első dokumentumban Ferihegyről is szó van:

  • megemlítik, hogy a ferihegyi határőrök biztonsági kamerával és tükrös ablakon át figyelik, hogy ideges-e a belépő;
  • hogy a csomag nélküli utazó gyanút kelthet, ahogy az is, ha az út időtartamához képest sok vagy kevés a csomag;
  • de gyanús lehet az olvasatlan útikönyv és a jelölések nélküli térkép is, vagy a trehányan összepakolt csomag;
  • a reptéren dolgozó magyar ügynökök a testbeszéd és a viselkedés alapján próbálják kikövetkeztetni, hogy valaki hazudik-e.

És az is kiderült, hogy minderről

még 2007-ben, a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól értesültek egy információcsere keretében.

(Via Wikileaks, EU Observer)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.