Egy rakás teológus állítja, hogy Jézus nem is istállóban született

vallás
2014 december 23., 19:56
comments 284

A karácsonyi mesék, műsorok és misék egyik központi motívuma évszázadok óta az a feltevés, hogy Jézus egy istállóban született, mert a zsúfolt betlehemi fogadóban nem volt hely Szűz Máriának és Szent Józsefnek (akkoriban még csak Józsefnek és Máriának hívták őket). Az istálló első hallásra nem tűnik olyan fontosnak, de ha jobban belegondolunk, ez a karácsony-értelmezés egyik alapeleme, hiszen ebből fakadóan hisszük azt, hogy Jézus egy mindenki által elhagyatott helyen, a közösségből kivetve jött világra az állatok között, miközben senki nem törődött azzal, hogy épp a megváltó születik.

Egy Ian Paul nevű teológus-pap a blogján azt írja, hogy ez az egész istálló dolog az Újszövetség ógörög fordításának félreértelmezéséből adódik. Az a görög szó, amit hagyományosan fogadónak fordítanak a kataluma, ez azonban valójában a magánházak vendégszobáját jelenti, meg azt a felső részt, amit a lakók szobának használnak.

Ezen kívül, ha volt is akkoriban fogadó Betlehemben, Józsefnek és Máriának a kor szokásai szerint nem ott, hanem a rokonaiknál kellett megszállniuk. Márpedig voltak rokonaik Betlehemben, hiszen pont azért mentek oda a népszámlálásra.

Az akkori palesztin házak többsége pedig egyetlen nagy lakószobából állt, aminek volt egy alsó része, ahová éjjelre behozták az állatokat, és egy megemelt része, ahol a lakók éltek. Ebből a részből nyílt egy vendégszoba, vagy egy fedett hely a tetőn, ahol a vendégeket elszállásolhatták. Ide kellett volna mennie Józseféknek, csakhogy ez betelt, ezért kaptak helyet,

a szoba alacsonyabb részén, ahová az állatokat hozták be estére.

Ez az értelmezés egyáltalán nem új, teológusok mát az 1500-as évek végén felhívták a figyelmet a félrefordításra, és Ian Paul tiszteletes is írt már róla korábban. Szerinte azért fontos végre tisztázni ezt, mert ha bebizonyosodik, hogy az istállós értelmezés téves, azzal a karácsony értelmezése is megváltozik. Szerinte ugyanis a karácsony üzenete éppen az, hogy Jézus nem mindenki által elhagyatva, hanem egy zsúfolt ház központi helyén, a család társaságában, tehát emberek között jött a világra. Ez pedig Ian Paul szerint az Újszövetség többi részével egybecsengő teológiai üzenetet is hordoz, azt jelenti, hogy Isten az emberek felé fordult, és tényleg az emberek közé küldte a fiát. (Guardian)

(Címlapi kép: Gerard van Honthorst: Pásztorok imádása)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.