Ferenc pápa karácsony este az IS elől menekülő irakiakat hívott fel telefonon

külföld
2014 december 25., 14:07
comments 32

A pápa karácsony estéjén hívott fel olyan irakiakat, akiknek a dzsihádisták elől menekülve kellett otthagyniuk otthonukat.

Az Ankawában, Irak északi részén fekvő menekülttáborban élőknek azt üzente Ferenc, hogy olyanok ezen az estén, mint Jézus volt: el kellett menekülniük, mert nem volt számukra hely. Ferenc pápa azt is megüzente nekik, hogy áldását küldi számukra. Ebben a táborban főleg keresztény menekültek élnek.

A pápa a hét elején levélben bátorította a Közel-Keleten élő keresztényeket.

photo_camera Egy kurd férfi karácsonyi készülődése a többségében keresztények lakta Ankawa főterén (SAFIN HAMED / AFP)

Ferenc pápa négyoldalas levelében az utóbbi hónapokban Szíriában és Irakban előretörő, és ezreket elűző és megölő IS-t egy eddig elképzelhetetlen méretű és aggodalmat keltő terrorszervezetnek nevezte.

Az iraki keresztények, a jazidik és más vallási és etnikai kisebbségek drámai helyzete minden vallási vezetőtől világos és bátor választ követel, amelyben egyhangúan és kétségbevonhatatlanul elítélik az IS bűntetteit, illetve a szervezetnek azt a gyakorlatát, hogy a vallásra hivatkozva igazolja az erőszakcselekmények elkövetését, írta akkor a pápa.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a pápa a karácsony napi Urbi et Orbi áldásán a Szent Péter bazilikában. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.