Putyin haverjai gazdagodnak az élelmiszer-embargón

gazdaság
2014 december 29., 15:42
comments 266

Oroszországban meghökkentően jól működik a haveri kapitalizmusra alapozott gazdasági rendszer:

akármi is történjék az országgal, azok, akik jóban vannak Putyinnal, nagy valószínűséggel tovább tudnak gazdagodni.

Így történt ez az augusztus 7-én bejelentett élelmiszer-embargó után is. Oroszország ekkor leállította néhány, az EU-ból és az Egyesült Államokból származó élelmiszer behozatalát. Putyinék így akarták megbosszulni az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókat, hiszen a hatalmas orosz piac több EU-tagállam mezőgazdasága számára is létfontosságú.

Oroszország egyik legjelentősebb élelmiszer-beszállítója az Oroszország elleni szankciókat mindvégig támogató Lengyelország volt. Innen áramlott keletre az Oroszországban elfogyasztott alma 49,3 százaléka. Ez rendkívül fontos agrárkereskedelmi kapcsolat volt, hiszen Oroszország a világ legnagyobb almafogyasztója, Lengyelország pedig a világ legnagyobb almaexportőre. A lengyel termelők érzik is az embargót, jelenleg is nagyjából ezer tonna alma rohad a raktáraikban, és ennek a mennyiségnek nagyobb részét valószínűleg meg kell majd semmisíteniük.

photo_camera Ukrán idénymunkások szedik az almát Lengyelországban (AFP)

Oroszországban közben a hiány miatt növekednek az élelmiszerárak, a külföldi tőke viszont a gyenge rubel miatt menekül az orosz agráriumból.

Ez pedig remek lehetőség az orosz milliárdosoknak arra, hogy letarolják a hazai agrárszektort.

Putyin egyik régi barátja, Gennagyij Timcsenko is megragadta a lehetőséget, és megvásárolta a legnagyobb orosz almatermelő vállalat, az Alma Holding 40 százalékát. A milliárdos igyekszik hazafias lépésként és a nyugati szankciók elleni kiállásként beállítani a befektetését, de bármennyire is Oroszországért dobog a szíve, várhatóan hatalmas haszna lesz az üzleten. Három dolog miatt jár nagyon jól:

  1. Az embargó miatt eleve felment az alma ára.
  2. A nyugati szankciók és a gyenge rubel miatt az orosz mezőgazdaságban tevékenykedő külföldi cégek jegelik a saját befektetéseiket, Timcsenko így versenytársak nélkül fejlesztheti az így is hatalmas Alma Holdingot. A cég jelenleg 800 hektáron termel almát a dél-oroszországi Krasznodarban, és már tervezik, hogy jövőre újabb 500 hektár földet vásárolnak.
  3. A gyenge rubel miatt minden orosz milliárdos igyekszik lekötni a szabad pénzét valamilyen befektetésben, vagy ha tudják, kiviszik az országból a pénzt. Timcsenkót, mint Putyin közeli barátját és a putyinista orosz gazdasági elit tagját érintik a nyugati szankciók, ezért nagyon nehezen viszi külföldre a pénzét. Számára tehát logikus lépés Oroszországban befektetni.

Timcsenko nem is csinál titkot abból, hogy 1990 óta jóban van Vlagyimir Putyinnal. Még Szentpéterváron ismerkedtek meg, mikor Putyin helyi hivatalnok volt a városban. Most az orosz elnök tiszteletbeli elnöke egy helyi dzsúdó-klubnak, aminek Timcsenko az egyik tulajdonosa, ezen kívül a milliárdos egy interjúban elismerte azt is, hogy kutyáját Putyintól kapta, a labrador az elnök kutyájának egyik kölyke.

photo_camera Timcsenko egy szentpétervári gazdasági konferencián (AFP)

Timcsenko később a Gunvor olajkereskedő vállalat társalapítójaként vált igazán gazdaggá. A Gunvor 2000-ben, Putyin hatalomra kerülése után kezdett el brutális ütemben növekedni, és mára a világ egyik legnagyobb nyersanyag-kereskedőjévé vált. Timcsenko március 19-én adta el részesedését a Gunvorban a társának, a svéd Torbjörn Tornqvistnek. Erre azért volt szükség, mert egy nappal később az Egyesült Államok kormánya Timcsenkóra és üzleti érdekeltségeire is kiterjesztette a szankciókat, ezáltal pedig a Gunvor amerikai üzletektől esett volna el. Timcsenko még épp a szankciók előtt költözött ki genfi villájából is, és települt vissza Oroszországba.

„Úgy éreztem, itt az ideje.”

- mondta az orosz állami TASZSZ hírügynökségnek arra a kérdésre, miért épp most vállalta fel ennyire nyíltan, hogy támogatja Putyin politikáját. Timcsenko Gunvor-részesedésének eladása után hatalmas szabad tőkével érkezett haza, ezt pedig szívesen fektette az élelmiszeriparba. Több, Putyin-párti oligarcha is ugyanezt a befektetést választotta, mert ezzel nemcsak komoly hasznuk lehet az embargóból, de még nemzeti célokat is szolgálhatnak, és Putyin parancsára csökkenthetik Oroszország élelmiszerexport-igényét.

Igaz, az almatermelésből valószínűleg nem jön majd annyi pénz, mint az olajkereskedelemből, de az Alma Holding egyáltalán nem rossz cég. Tavaly a cégadatok szerin 77 ezer dollár (nagyjából 19,5 millió forint) nyeresége volt, ez pedig minden valószínűség szerint idén és jövőre is nőni fog, hiszen Timcsenkóval a részvényesek között az Alma baráti céggé vált, tehát jó eséllyel pályázik állami támogatásokra. Az orosz kormányzat kész is támogatni a hazai mezőgazdaságot, hiszen az embargó miatt hiányzó élelmiszer-mennyiséget a megnövelt kínai, azeri és szerb importtal csak részben sikerült pótolni, és ez is drága. Almabehozatal tekintetében például egészen siralmas a helyzet, hiszen Kína, Azerbajdzsán és Szerbia együttvéve is képtelen helyettesíteni a hatalmas lengyel almaszállítmányokat. (Igen, a magyar kormány a nyáron nagyon sírt az orosz almaexport kiesése miatt, de a Reuters remek infografikáján is jól látszik, hogy még Németországból, Franciaországból, Belgiumból, Moldovából, Új-Zélandról vagy Chiléből is sokkal-sokkal több alma megy Oroszországba, mint innen.)

photo_camera Szentpétervári húsbolt decemberben (AFP)

Timcsenkónak azonban nem csak az Alma Holdingban van tulajdonrésze, nemrég megszerzett egy Nyizsnyij Novgorod-i ásványvíz-üzemet, és van üdítőgyára is. Vele együtt több orosz milliárdos is az agrárszektorban fejleszt, és ezzel együtt már valóban okosnak tűnhet Putyin sokat kritizált és dilettánsnak nevezett élelmiszer-embargója. Augusztusban ugyanis még csak annyi látszott az intézkedésből, hogy Oroszország főleg saját magát szívatta meg vele, hiszen nőttek az élelmiszerárak, és úgy tűnt, hogy a kiesett importot nem tudják más forrásból pótolni.

Az viszont, hogy az orosz nagytőke a külföldi versenytársak kisöprése után azonnal rátelepedett az orosz agráriumra, már valóban fáj az Európai Uniónak. Az unió tagállamai így nemcsak ideiglenesen, hanem

jó eséllyel örökre elveszítik az egyik legnagyobb agrárpiacukat,

ráadásul az egészből Putyin elnök haverjai húznak hasznot, tehát épp azok, akiknek a Nyugat kárt szeretett volna okozni a saját szankcióival.

photo_camera Zöldséges az oroszországi Sztavropol piacán (AFP)

Az orosz agrárszektor külföldiektől való megtisztításának társadalmi támogatottsága is egészen nagy, a VKontakte nevű közösségi oldalon több csoport is alakult, ami külföldi termékek helyett orosz élelmiszerek vásárlására buzdít. A posztok szerint a támogatók nem bíznak a káros nyugati élelmiszerekben, és

orosz élelmiszerek fogyasztásával szeretnének harcolni az ország ideológiai ellenségeivel.

Közben az orosz politikusok, köztük maga Putyin is, egyre többször szólnak oda a legnagyobb külföldi agrárbefektetőknek. A Kommunista Párt a CocaColát megnyomorító üdítőadót követel, a földművelési miniszter a Danone és a PepsiCo termékeit ócsárolja. Putyin egy beszéde után pedig nemrég azt mondta, mikor a külföldi üdítőitalokról kérdezték, hogy azok nagyon egészségtelenek, nem úgy, mint például a kvasz.

„Nem akarom megsérteni a CocaColát, de nekünk megvannak a saját, nemzeti üdítőink. Ezeket kell előtérbe helyeznünk.”

Az orosz földművelési tárca szerint lehetséges, hogy Oroszország néhány éven belül a teljes jelenlegi élelmiszer-behozatalát meg tudja majd termelni a határain belül. Ehhez nagyjából 8,1 milliárd dollár (kicsit több mint 2000 milliárd forint) állami támogatásra van szüksége a szektornak. A kormány ezt, vagy ennek nagy részét igyekszik is biztosítani, a támogatások folyósítása pedig újabb eszköz lehet arra, hogy az embargók miatt az orosz mezőgazdaságot is uralmuk alá hajtó Putyin-közeli oligarchák szorítása tovább erősödhessen az orosz gazdaságon. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.