Győrfi Pál: Idén egymillió embernek nyújtott segítséget a mentőszolgálat

Egészségügy
2014 december 31., 09:39
comments 24

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója ezt a szervezet szilveszteri sajtótájékoztatóján mondta. (Az egymillió segítségnyújtás bármennyire is irreálisan soknak tűnik, nem elképzelhetetlen: 2007-ben például 406 ezerszer mentettek a mentők, és ennél több alkalommal szállítottak nem vészhelyzetben beteget, például kórházból haza, vagy az egyik intézményből a másikba. Abban az évben a valódi mentés és szállítgatás aránya 48-52 százalék volt.)

Győrfi azt is mondta, hogy 6000 újraélesztési kísérletből 1300-ban jártak sikerrel a mentőszolgálat munkatársai, ez a több mint 20 százalékos sikerarány nemzetközileg is jónak számít – írja az MTI. 

Idén 178 új mentőautót kapott a szervezet, 14 helyen kezdődött meg új mentőállomás építése, 12 mentőállomás felújítása fejeződött be, és több helyen zajlanak ilyen munkálatok – mondta.

Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos a petárdázás szabályairól beszélt: 2013 végén is több súlyos, csonkolásos sérülés történt, a baleseteket általában illegális forrásból származó vagy házilag barkácsolt termékek okozták. Csak engedélyezett, legális forrásból szabad vásárolni ilyesmiket, és a használati utasításnak megfelelően kell működtetni, különben maradandó sérülést, halált is okozhatnak. A pirotechnikai eszközök használata ráadásul ijedelmet, szívbetegeknél pedig rosszullétet is okozhatnak.

Golopencza arról is beszélt, hogy a mértékkel kell alkoholt fogyasztani, és éjjel mínusz 10 fok alatt várható a hőmérséklet, így a részegség azzal a veszéllyel is járhat, hogy ha egy padon vagy egy parkban elalszik valaki, akkor könnyen kihűlhet, megfagyhat.

Czirner József operatív igazgató arról beszélt, hogy mind a 104-es hívásfogadó rendszert, mind pedig a mentőegységeket megerősítették, mivel az év többi napjához képest több segélyhívásra számítanak. Országszerte 700, a fővárosban pedig 70 mentőegység teljesít szolgálatot, de szükség esetén ezt is tudják erősíteni.

Az év során ellátott betegek közül sokan karácsonyi lapot küldtek nekik és jellemző az is, hogy az év utolsó napján felhívják a 104-et az állampolgárok jókívánságaikkal. Czirner emiatt azt kérte:

bár köszönik, hogy az emberek gondolnak rájuk, ne terheljék ezt a telefonszámot.

Győrfi Pál elmondta: szilveszterkor 700-800 esetet szoktak ellátni, ebből 8-12 az, ami pirotechnikai eszközzel összefüggő baleset. Tavaly 14 ilyen riasztást kaptak, de a mentőszolgálatot csak a legsúlyosabb esetekhez hívják, a kisebb sérülések – amikkel általában csak másnap jelentkeznek az orvosoknál – nem kerülnek be a statisztikájukba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.