Az istennek se sikerül Szentgyörgyvölgyinek visszaadnia a lakását

politika
2015 január 08., 16:20
comments 129

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a polgármester, a képviselőtestület és a külsős bizottsági tagok vagyonnyilatkozatát a Belváros-Lipótváros önkormányzata.

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester vagyonnyilatkozata alapján még mindig tulajdonában van a 110 négyzetméteres, Szerb u. 9. szám alatti lakóingatlana.

És amiről polgármesterré választása után azt mondta, hogy az őt ért támadásokra tekintettel vissza fog adni.

De még mindig az övé, ezért megkérdeztem az önkormányzatot, hogy a polgármester a sajtónyilatkozaton kívül tett-e ténylegesen is bármit a lakás visszaadása érdekében.

Az önkormányzat sajtóosztálya szerint tett:

november 24-én nyilatkozatot juttatott el a tárgyban az illetékes pénzügyi bizottsághoz.

A sajtóosztály szerint most az hátráltatja a lakás visszaadásának ügyét, hogy a pénzügyi bizottság vizsgálgatni kezdte az elmúlt évek ingatlanelidegenítéseit, és "ennek a vizsgálatnak a befejeztét meg kell várni az ominózus lakással kapcsolatos, hivatalos döntéssel".

"Ez félig igaz" - reagálta erre a pénzügyi bizottság elnöke, a szocialista Steiner Pál. Az a fele igaz, hogy a bizottság vizsgálja az ingatlaneladásokat - első körben a nagy visszhangot kiváltottakat, másodikban az összeset. Ez azonban egyáltalán nem kéne akadályozza Szentgyörgyvölgyit a lakás visszaadásában, mondta Steiner, akinek a jogászi szakvéleménye szerint akár Szentgyörgyvölgyi, akár az önkormányzat elállhatna a megkötött szerződéstől.

Amúgy van egy, nagy figyelmet keltő ingatlanügy, amit a pénzügyi bizottság pont nem vizsgál:

a Szerb utca 9. szám alatti házét.

Steiner elmesélte, hogy a bizottság utolsó ülésén a kerületi jegyző, Sélley Zoltán szóban arról tájékoztatta, hogy a nyomozóhatóságok vizsgálják a Szerb utcai ingatlaneladásokat, ezért azok vizsgálatát a bizottság a nyomozás idejére felfüggesztette.

A nyomozás amúgy Juhász Péter önkormányzati feljelentése alapján indult hivatali visszaélés gyanújával. Illetve csak indulgatott, tíz napja az ügyészség arról tájékoztatta Juhászt, hogy feljelentéskiegészítést rendeltek el az ügyben.

Összegezzünk:

  • Szentgyörgyvölgyi Péter visszaadná a lakását, de sajtóosztálya szerint nem tudja mert
  • a pénzügyi bizottság vizsgálná a lakáseladást, de nem tudja mert
  • az ügyészség vizsgálja a lakáseladást, de nem, hanem feljelentéskiegészítést rendelt el.

Mindeközben jogilag semmi akadálya nem lenne a lakás visszaadásának, például így.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.