Feladta magát a párizsi lövöldözés legfiatalabb támadója

külföld
2015 január 08., 05:55
comments 321

Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy az észak-franciaországi Charlesville-Mézieres egyik rendőrőrsén önként feladta magát a szerdai lövöldözés legfiatalabb támadója. A 18 éves Hamyd Mourad szerepét egyelőre nem lehet biztosan tudni a mészárlásban, valószínűleg ő csak sofőrként működött közre. Közben a francia rendőrség megnevezte a másik két támadót is.

photo_camera AFP PHOTO / FRENCH POLICE

A Kouachi-fivérek továbbra is szökésben vannak. A a 32 éves Chérif Kouachit 2005-ben már bebörtönözték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport tevékenységében. Chérif és két évvel idősebb bátyja, Said, francia állampolgárok.

photo_camera AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI

A francia rendőrség egész éjjel, és csütörtök hajnalban is folytatta a gyanúsítottak utáni hajtóvadászatot. Párizs utcáira 3000 rendőrt és a katonaságot is kivezényelték. A francia rádió úgy tudja, hogy számos letartóztatást hajtottak végre a rendőrség kommandósai csütörtökre virradóra, de a két gyanúsítottat továbbra sem találják.

A Párizsban megölt egyik rendőrről kiderült, hogy muszlim vallású volt. A negyvenkét éves Ahmed Merabetet a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt lövöldözés közben lőtték le.

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve miután megnézte a gyilkosság helyszínét, megerősítette, hogy nagy erőkkel folyik a hajsza a menekülő testvérpár után, akik szerinte komolyan fel vannak fegyverkezve.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében történt lövöldözésnek 12 áldozata van. Közülök tízen a lap munkatársai, ketten pedig rendőrök voltak. Franciaországban csütörtökre gyásznapot rendeltek el. Szerda este több nagyvárosban százezrek gyújtottak mécsest. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.