Szörnyű átok ül Pest ütőerén

Budapest
2015 január 08., 18:24
comments 647

Szokott korzózni Budapest legforgalmasabb útján, a széles járdákon, a 100 éves házak, patinás színházak, hangulatos mozik, világhírű szállodák, kávézók és a fényárban úszó kirakatok között, a Nagykörúton?

Szokott a halál!

korut7

Kedden jött ki a hír, hogy 2014 júliusában a Nagykörúton, pontosabban a Dob utca és Erzsébet körút kereszteződésénél, a nyílt utcán megerőszakoltak egy nőt. (A támadó feladta magát). És ennek a borzalmas bűncselekménynek a helyszínén senki nem lepődik meg, hiszen a Körút egy borzalmas hely, ahol szinte kizárólag borzalmas dolgok vannak, és így borzalmas esetek is simán előfordulhatnak.

Szép, tágas s az egész városon keresztbe átvonuló út nyittatik

photo_camera Erzsébet körút, 1910-es évek.

A város történetének talán legnagyobb vállalkozásában több, mint 250 épületet bontottak le, és körülbelül ugyanennyit fel is húztak, csak sokkal nagyobbakat. Ennek célja az 1870-es években az volt, hogy bécsi mintára felemelje, kényelmessé tegye és fejlődésnek indítsa Budapest belvárosát:

„A város zöme minden összefüggés nélkül szórványosan csak itt-ott mutatja az emelkedésnek némi jelét s nagyrészt elavult házakkal van megrakva. A fejlődésnek csakis azáltal lehet okszerűbb irányt adni, ha a város területének közepén egy szép, tágas s az egész városon keresztbe átvonuló út nyittatik, mely által egyrészt felébresztetik a kedv annak mentén díszesebben építkezni, másrészt ez az út, mintegy határvonalat képezvén, legalább a városnak ezen belül eső részében célszerűbb tömörülést fog előidézni.” ( Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1868)

korut1

Négy kilométernyi rossz hangulat

Ma (illetve az elmúlt 25 évben) a Nagykörutat minden jó és közepes ízlésű és érzésű fővárosi elkerülné, ha tehetné. Persze nem lehet elkerülni, mert átöleli a belvárost, összeköt számos fontos kerületet, átmegy egy csomó tömegközlekedési gócponton. Így naponta több százezer citromfej utazik át rajta. Köztük morgok én is.

A Körúton nagyon rossz sétálni, veszélyes biciklizni, idegesítő autózni és nyomasztó tömegközlekedni.

korut4

Miközben a közvetlen közelben a belváros számos része, a Kiskörút, az Andrássy út fejlődget, addig ezen a 45 méter széles és 4141 méter hosszú sávon valami érthetetlen átok ül. Minden, ami megpróbál gyökeret ereszteni ezen a felsózott földön, hamarosan rohadásnak, majd haldoklásnak indul. Legyen az art mozi, laptop kereskedés, kávéház, ruházati bolt, méteráru kereskedés, mindegy. Itt minden pusztulásra van ítélve. Sőt a város elmeszesedett ütőere több helyen aneurizma-szerűen kiszélesedik, betegesen felduzzad. Elég csak a rémisztő hangulatú Blaha Lujza térre vagy a húgyszagú Boráros térre gondolni. A Nyugati tér meg egyenesen magába sűríti a körútizmust a krematórium hangulatú Skálával, az életveszélyesen omladozó felüljáróval, a nyugati aluljáró szomorú kurváival.

korut8

A pesti Pigalle

Volt a Demszky-érában, a kilencvenes évek második felében egy hamar hamvába halt próbálkozás, hogy a Nagykörútból csillogó, világvárosias Grand Boulvard legyen. Helyette inkább a pigalle-i értelemben vett vörös lámpás irányba indult el a környék. Olcsó kukkoldák, szexboltok, peep show-k sorakoztak egymás után. De az átkot ezek sem tudták megtörni, alig maradt belőlük valami. Mára az egész úton egyetlen hely maradt a Mester utcával szemben, ahol félpercenként 100 forintért csajokra lehet kiverni. De gyorsan meg is kongatom a vészharangot, mert a kiírás szerint kétségbeesettebben keresnek táncoslányokat, mint a Művész mozi jegyszedőket. Pedig ott azóta keresnek alkalmazottat, mióta az eszemet tudom.

korut2

Jelenleg az üzletek jelentős része üresen áll, kiadó. A plázakorszak előtt sem volt rózsás a helyzet, ami azóta még tovább romlott. Ráadásul az utcai üzletek elavultak, jogviszonyuk sokszor zűrös, az épületek állapota a környezetével együtt gyorsan romlik. Az eklektikus stílusban épült házakat beborítja az ősretek, illetve a mára bezárt boltok foszladozó cégérei, reklámtáblái, hirdetései, matricái. A köztéri mosdók talán sosem voltak nyitva, lépcsőiken általában halomban áll a szemét és az ürülék.

korut5

Bizonyára a plázák fojtották meg a korábban sem túl ütős körúti kiskereskedelmet, bár az mindenképpen különös, hogy minél messzebb megyünk a Westendtől, annál lepusztultabbak és kihaltabbak a körút kirakatai, és a Corvin Pláza megnyitása előtt és után is ugyanolyan lehangoló a Ferenc körút és környéke.

Mostanra kizárólag a csóróságra vagy kifejezetten a reménytelen szegénységre specializálódott üzleti vállalkozások állnak ellen a pusztulatnak.

korut6

Zálogházak, a sorban nyíló 4es 6os és Ördög Gödör nevű tinédzseritatók, a 290 forintos Jägermeistereikkel, a turkálóknál is sokkal szegényesebb angol használtruhaboltok, a használt mobiltelefon-boltok, az 1 eurós üzletlánc a Hitler-bajszos Magdi anyussal, a világ valószínűleg legrosszabb gyrososai a mocskos utcai nejlonsátraikkal és a besötétített dohányboltok, amik megadták a kegyelemdöfést az utcai újságosbódéknak, így azok lelakatolva állnak az összetört telefonfülkék mellett minden második sarkon.

korut11

A városi legendákban szereplő századfordulós pezsgő kulturális és éjszakai életnek nyoma sincsen. Rossz presztízsű színházak és pár megmaradt art mozi küzd az életben maradásért, értékelhető műalkotás sem nagyon áll a belvárost átszelő útszakaszon. Sőt, a rengeteg kocsma, étterem, kávézó közül nem tudnék kiemelni egyet sem, amibe hajlandó lennék beülni. Pedig húsz évig laktam a Nyugati és az Oktogon között. De ez egy olyan kellemetlen hely, ahol még nosztalgiázni sem lehet. És még azt a pár vendéglátóhelyet is lehúzza a környezet rohamos pusztulása, ami értékelhető lenne.

A Kakastolvaj és a Liss márkabolt

photo_camera Kiss György - Kakastolvaj

A Nagykörút számomra legszomorúbb időszaka az a pár év volt, mikor az utolsó szívderítő elemét, a József körút 47-nél álló Kiss György-szobrot, a Kakastolvajt is ellopták. Az egyik legcsodálatosabb budapesti köztéri szobor később megkerült. Valami tök véletlen folytán a Körútnak pont ezt a pici, 100 méteres szakaszát, a 32-esek terét, a nyolcadik kerület kapuját, a Lőrinc pap tér környékét és főleg a hihetetlenül vicces és elképesztően komoly Liss márkaboltot őszintén imádom.

photo_camera A csodálatos Liss bolt - 1085 Budapest, József krt. 51.

Ettől még tényleg sokszor megfordul a fejemben, miközben utazom a Combinón, hogy ennél jobb lett volna, ha annak idején megvalósul Reitter Ferenc álma. A mérnök a Nagykörút helyére hajózható széles csatornát tervezett a partján grandiózus bérpalotákkal. Ami majdnem meg is valósult. Ha akkor van rá pénz és bátorság, akkor most nem ülhetne átok Pest ütőerén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.