A váci püspök szeretné, ha nem "önszórakoztató gettóegyházat" működtetnének a katolikusok

Tbg
vallás
2015 január 09., 19:45
comments 241

A szókimondó váci püspök, Beer Miklós egy ideje felkelti az érdeklődését a nem kifejezetten vallásos orgánumoknak is, így volt ez a 444-gyel is, amikor hírt adtunk karácsonykor elmondott szentbeszédéről.

Most, ha lehet rátett egy lapáttal, amikor is kifejtette a Szemléleknek adott interjúban, hogy mire gondolt, amikor azt mondta:

"Óvatosan mondom, az önszórakoztató gettóegyházból ki kell lépnünk a missziós egyház örömteli, Szent Ferenc-i távlatába."

Majd a blognak kifejtve gondolatát, így folytatta:

"Miközben megannyi orgánum létezik, felmerül a kérdés: tényleg szükség van külön katolikus rádiókra – több is van belőlük az országban –, arra a rengeteg írott katolikus sajtótermékre? Miért kell minden egyházmegyének saját lapot készítenie? Kik olvassák ezeket, kikhez jutunk el?"

A püspök szerint a katolikusoknak kevésbé önmaguk, inkább a tömegek felé kéne nyitni, és újra kéne gondolni az egyház missziós szerepét.

"Felmerült-e bárkiben, vajon van-e értelme annyit harangozni? Ki az, aki ma azért indul el a templomba, mert a harang odahívja?"

Az interjú itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.