Fiatal, felfedezőútra indult vaddisznók korzózhatnak Budapest belvárosában

ÁLLAT
2015 január 16., 10:53
comments 67

Az elmúlt pár napban Budapest éjszakai életét felforgató vaddisznó-áradatban nincs semmi igazán rendkívüli, a városokba beszökő vaddisznók egyáltalán nem számítanak ritkaságnak. Az állat őshonos Magyarországon, az elmúlt években pedig nőtt is a hazai állomány. Erről Hanga Zoltán, a budapesti állatkert szóvivője beszélt nekünk.

Igaz, főleg Budapest külső kerületeiben, például a II. és a XII. kerületben van esély összefutni velük, mint ahogy rókákkal, nyestekkel és baglyokkal is, mivel ezek a területek esnek legközelebb a főváros körüli erdős területekhez. Az, hogy vaddisznók ennyire belülre merészkedjenek, ritkább jelenség, de azért nem példa nélküli. Hanga az elmúlt 5-6 évből is idézett fel eseteket: volt amikor vízaknából kellett vaddisznókat menteni, láttak korábban is már példányokat a Duna partján, de olyan is előfordult, hogy a nyári strandszezon közepén Balaton-parti strandon mártózott egyet egy méretes vadkan.

vaddiszno_sm

Hanga szerint a most Budapesten észlelt vaddisznók fiatal, tapasztalatlan példányok lehetnek, akik mostanában szakadtak el családjuktól, és felfedezőútra indultak, hogy élőhelyre leljenek. A vaddisznók életében ugyanis szintén bekövetkezik a családtól elköltözés időszaka, ilyenkor útra indulnak, hogy helyet kereshessenek további életükhöz. Egy ilyen út vezethette őket a városba.

Az sem véletlen, hogy éppen télen történt mindez. Ilyenkor kevesebb a táplálék, ráadásul hosszabbak az éjszakák, a vaddisznók pedig sötétben szeretnek vándorolni. Budapestre több ideális kalandozós út is vezet, ezeket ökológiai folyosóknak nevezik. Ezek ritkásan beépített útvonalak, amiken viszonylag zavartalanul lehet haladni. Ilyen például az Ördögárok vonala, ami Nagykovácsitól Hűvösvölgyön át vezet egészen a Moszkva térig. Hasonló folyosót jelent a Duna-part mente is, Hanga szerint a mostani állatok is valószínűleg így érkeztek meg a városba. Ilyenkor az állatok éjszaka nyugodtan besétálnak, reggel pedig meglepetten tapasztalják, hogy mibe is csöppentek.

Hanga beszélt arról is, hogy ha esetleg összefutnánk a vaddisznókkal, a legokosabb amit tehetünk, ha békén hagyjuk őket. A magyar történelemben is akad bőven olyan sztori, amikor állítólag vaddisznó gyilkolt meg embereket, de ezek mind vadászszituációk voltak, azaz az állat életére törtek és csak védekezett.

photo_camera Képünk illusztráció.

Ezért Hanga szerint azt kell elkerülni vaddisznó-találkozás esetén, hogy az állat azt gondolhassa, hogy életére törünk és sarokba akarjuk szorítani. A legokosabb, amit tehetünk, ha megállunk, nem megyünk felé, nem lépünk fel támadóan. Amúgy ha vaddisznóval találkozunk a városban, a rendőrséget kell értesíteni, ők tudják, kik azok a szakemberek, akik altatópuskával be tudják fogni az állatot.

Az eddigi összes vaddisznóészlelés este vagy éjszaka történt, a városba költözött állatok napközben vélhetően meghúzzák magukat valahol. Ehhez elsősorban nyugodt környékre van szükségük, de Budapesten akad olyan parkos terület, ami megfelelhet erre a célra.

vaddiszno_a_rakoczi_uton_d

Az is kizárt, hogy az állatok éheznének Budapesten, előszeretettel fogyasztanak olyasmiket, amikre mi már hulladékként tekintünk, azaz Hanga szerint valószínű, hogy kukázásból bőven tudnak táplálékot találni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.