Kihúzta a gyufát a székelyeknél a Heineken

gazdaság
2015 január 20., 15:43
comments 314

"Vegyetek búcsút az állítólagos székelyföldön élő állítólagos székely vásárlóktól" - hirdeti fejlécében a Bojkottáljuk a Heineken termékeket nevű Facebook-csoport, ami azután alakult, hogy a Heineken beperelte a Csíki Sör Manufaktúrát.

Ez utóbbinak az a bűne, hogy a termékét Csíki Sör néven forgalmazza, ami a Heineken szerint kísértetiesen emlékeztet a Ciuc Premium nevű termékük nevére - annyit azért adjunk meg nekik, hogy az utóbbit a székelyek csak csíki sörként emlegették a Csíki Sör megjelenéséig. A Heineken ezért pert indított, a konkurens termék betiltását, a gyártósor és az árukészlet elkobzását követelve.

Na, ebben a keresetben a Székelyföld földrajzi egységének létezését tagadó román politikusok kedvelt fordulatát, az

úgynevezett Székelyföldet használta.

Erre indult a bojkott, amihez tudtomon kívül évekkel ezelőtt csatlakoztam - mondjuk én azért, mert a Heineken túl sok, kevéssé nyereséges de jó sörmárkát vásárolt fel, tett nyereségessé és egyben ihatatlanná.

A keresetüket amúgy első fokon elutasították. A Heineken fellebbezését Marosvásárhelyen tárgyalták volna, de a cég kérte a per áthelyezését, mert szerintük a vásárhelyi ítélőtábla nem volna részrehajlásmentes. (Via Cink)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.