Meghalt az ember, aki feltalálta a visszajátszást

KULTÚRA
2015 január 20., 13:22
comments 33

Vasárnap, 81 éves korában elhunyt Tony Verna, az ember, aki 1963-ban mindenestül megújította a sportközvetítés műfaját.

Verna találta ki az azonnali visszajátszást.

1963. december 7-én, az évi rendes Hadsereg-Haditengerészet egyetemi amerikaifocimeccs közvetítésében láthattak ilyet először a nézők. A negyedik negyedben a Hadsereg irányítója, Carl Rollie Stichweh eljátszotta, hogy leadja a labdát a futónak, pedig valójában megtartotta, és maga futotta meg a touchdownt. A tévénézők legnagyobb döbbenetére a jelenet pár másodperccel később megismétlődött.

Ilyet előtte még senki sem látott. A kommentátornak külön fel is kellett hívnia a figyelmet rá, hogy

nem, nem a Hadsereg szerzett újabb pontokat, hanem felvételről láthatták az előző akciót.

Hogy ez történt, azt Vernának köszönhetjük. A CBS producere rájött, hogy a felvett akció azonnali visszajátszása népszerű lehetne a sportközvetítésekben - előtte a rögzítési technikát csak fontos híreknél használták a tévétársaságok.

Találmánya előbb csak a sportközvetítéseket forradalmasította, de idővel magát a sportot is. Az amerikai sportok többségében ma már természetes a videóbíró használata, amerikaifociban például rendszeresen visszanézik az akciókat, utólag módosítva a pályán hozott bírói ítéleteket. (Via The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.