A Windows 10 bemutatása közben az is kiderült, hogyan terjeszkedne a virtuális valóságban a Microsoft

tech
2015 január 21., 20:06
comments 68

Szerdán mutatta be legújabb operációs rendszerét a Microsoft. Magát a bemutatót itt lehet végignézni, a videón olyan félóra után indul az érdemi rész:

A legnagyobb visszhangot kiváltó bejelentés az lett, hogy Windows 10-re frissítés ingyen lesz azoknak, akik legális 7., 8. vagy 8.1-es Windowst használnak. Igaz csak egy évig, utána mindenkinek fizetnie kell, ha váltani akar.

A cég vezérigazgatója, Satya Nadella is arról beszélt, hogy azt szeretnék, hogy ez legyen a valaha legjobban szeretett Windows-kiadvány.

Kiderült, hogy a népi elégedetlenségi mozgalmak hatására visszatér a Start-menü, de az ezt igénylőknek megmarad egy teljes képernyős, leginkább a 8 csempéire emlékeztető indítóképernyő is. Az operációs rendszer állítólag majd ide-oda tud válogatni a két menütípus szerint, ami az ígéretek szerint nem fogja majd zavarni az embereket.

Jön a Cortana most már PC-re is, a felhasználók közvetlenül a Windows logó mellé kattintva érhetik el az interaktív személyi asszisztenst, aki a Microsoft válasza Sirire, és akit úgy jelentettek be szerdán, mint a család egy további tagját. Olyanokat lehet majd, mint zenét kérni tőle, vagy kérdéseket feltenni neki, de akár programok elindítása is mehet majd parancsszóra.

Amit lehetett sejteni, hogy jön az új böngésző, az Internet Explorert váltó Project Spartan.

Az első elemzések szerint a böngésző annyira azért nem lesz forradalmi, mint amennyire a Microsoft belengette. Viszont az újrabrandelésre szükségük volt, mivel szakértői vélemények szerint hiába volt nem rossz böngésző az IE 11, a korábbiaknak annyira rossz híre volt, hogy egyszerűen képtelenség volt piacot szerezniük vele.

Ezért jön a Project Spartan, ami streamelve fog futni, és mobilra, tabletre és számítógépekre is terveztek belőle. Lesz benne speciális olvasási felület, ami a Pocket és az Instapaperre hasonlít leginkább, és ez működni fog offline módban is. Könnyen lehet majd megosztani tartalmakat a közelünkben levőkkel. És fontos újítás, hogy megfelelő tollal lehet majd írni a honlapokra.

Hogy mennyire lesz ez elég a Chrome-mal szemben, azt még most persze nem látni. A Google böngészője nagyon nagy piacot szakított az asztali gépeken az elmúlt években, és mivel ez az androidos eszközök beépített böngészője is, komoly részesedése lett a telefonon és tabletes piacon is. Ezzel felvenni a harcot nem lesz könnyű, kíváncsian várjuk a kimenetelét.

Fejesugrás a virtuális világba

Az új oprendszer bemutatása közben némileg váratlanul került elő a Microsoft új fejlesztése, a holografikus világot felépítő HoloLens. A fejre szerelhető, mozgásérzékelős eszközzel a Microsoft szoftverei által felépített virtuális valóságban lehet tenni-venni, ráadásul külső eszköz bevonása nélkül, saját processzorral működik.

Erről van szó:

Az eszköz a holografikus tárgyalkotás mellett játékok fontos eleme is lehet, de még a közös együttműködést is lehetővé teszi, legalábbis a vállalat ígérete szerint. A cél, hogy a felület kihasználásának lehetősége minden Windows 10-re írt programban megjelenjen, és egyre több alkalmazás legyen, ami elhagyja a képernyőket.

Hogy mikor jön ki a Windows 10, és a hozzá bejelentett többi újítás, az nem derült ki szerdán, csak az, hogy valamikor idén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.