Hamis múmiákkal verték át a Vatikánt

KULTÚRA
2015 január 21., 15:14
comments 35

Eddig azt hitték a vatikáni múzeum egyiptomi gyűjteményében lévő két kisebb múmiáról, hogy ókori egyiptomi gyerekek maradványait őrzik. A múmiákat díszítő vékony lemezek tavalyi restaurálása közben azonban derült ki, hogy az antiknak tűnő aranyborítás valójában 1800-ban készült. Ezután megröntgenezték az egyik hatvan centi hosszú múmiát, és kiderült, hogy gyerekcsontváz helyett egyetlen sípcsont van benne, az is egy középkorban élt férfié.

Egyedül a kötözéshez használt tekercs származik a Krisztus előtti 2. évezredből. A kötés rögzítéséhez használt gyanta azonban nem egyiptomi, hanem európai.

Alessia Amenta, a múzeum egyiptomi és közel-keleti gyűjteményének igazgatója elmondta, hogy a múmiákat Angliában hamisították. A 19. században "múmiamánia" hódított Európában, amelyet Napóleon egyiptomi hadjárata terjesztett el. Egyiptomi divatot indított a 1822-1823-ban megfejtett Rosette-i kő is, amely olvashatóvá tette a hieroglifákat. Egyiptomot egymás után keresték fel főleg brit látogatók, amatőr régészek, akik zsákmányként mutogatható múmiákkal tértek haza. Aki nem jutott el Egyiptomig, Angliában szerezte be a múmiát, ezek többsége azonban hamisítvány volt.

Azt nem tudni, hogy a Vatikáni Múzeum honnan és kitől vásárolta a mostanáig eredetinek hitt múmiákat. A múzeum vizsgálata szerint további negyven hamisított múmia van más olasz és európai múzeumok egyiptomi gyűjteményeiben. Kettő Firenzében, egy Milánóban, négy Torinóban, egy Velencében és kettő Litvánia egyiptomi múzeumában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.