Lemondott az iszlámellenes németországi mozgalom vezetője, mert gyűlöletre uszítás gyanúja miatt eljárás indult ellene

külföld
2015 január 21., 17:56
comments 116

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom vezetője, Lutz Bachmann a Pegida Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint lemondott a mozgalmat szervező egyesület elnöki tisztségéről, bocsánatot kért mindenkitől, akit megsértett korábbi bejegyzéseivel és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy megnyilvánulásaival ártott a mozgalomnak.

A drezdai ügyészség egy Facebook-bejegyzés miatt indított eljárást, amelyben Bachmann egyebek között állatoknak nevezte a Németországban menedékjogot kérő külföldieket és úgy vélekedett, hogy nincsenek igazi háborús menekültek.

Lutz Bachmann a közlemény szerint meggondolatlan megnyilvánulásnak nevezte a tavaly szeptemberében kelt bejegyzést, és hozzátette, hogy ma már nem tenne ilyen kijelentéseket.

Az egyesület a leghatározottabban visszautasítja Lutz Bachmann sértő, politikai vitába nem illő szavait a közlemény szerint. Ugyanakkor kiemelték, hogy a visszalépett egyesületi elnök nagy érdemeket szerzett a Pegida elindításával, a hétfő esti drezdai felvonulások megszervezésével és azzal, hogy a mozgalmat bejuttatta a médiába.

hitlerbachmann

A büntetett előéletű férfit szerdán széles körben bírálták egy szelfi miatt is, amelyen Adolf Hitler náci vezért idéző bajusszal és hajviselettel látható. Ezzel kapcsolatban az egyesület közleményében az áll, hogy a felvétel csupán humor volt, Timur Vermes Nézd ki van itt című könyvéhez készült az alkotás hangoskönyv-kiadásának előadója, Christoph Maria Herbst színész Facebook-oldalára. (Timur Vermes szatirikus regénye arról szól, hogy a néhai náci diktátor feltámad a 21. századi Berlinben.)

Eközben a Pegida lipcsei társszervezeteként fellépő Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Legida) szerda estére nagyszabású tüntetést hirdetett meg a szászországi nagyvárosba. A demonstrációt 60 ezer főre jelentették be. A mozgalom követeléseit elutasító szerveződések összesen 19 ellendemonstrációt jelentettek be.

A Legida tüntetésével kapcsolatban a Pegida egyesület a közleményében hangsúlyozta, hogy a Legida nem nyilatkozott arról, elfogadja-e a Pegida követeléseit, és nem egyeztetett a demonstrációról. Hozzátették, hogy jogi lépéseket mérlegelnek a Legida ellen.

A tavaly ősszel született csoport hétről hétre több embert tudott hétfőnként tüntetéseire szólítani Drezdában, amiken Európa iszlamizációja ellen tüntettek. Korábbi cikkeink róluk itt találhatóak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.