Mindenki testvér, a gazdasági bevándorlókkal is együtt kell élni, mondja a váci püspök

POLITIKA
2015 január 21., 08:38
comments 190
photo_camera CC BY-SA 3.0

Beer Miklós váci megyés püspök karácsonyi szentmiséjével robbant be a köztudatba. Most a HVG-nek adott interjúban fejtegette tovább a magyar katolikus egyházban szokatlannak számító nézeteit arról, hogy mi volna a szerepe az egyháznak a 21. században.

Beer szerint az egyháznak nagyobb társadalmi felelősséget kéne vállalnia, de mindenek előtt ki kéne lépnie a templom falai közül.

„Túl nagy hangsúlyt kap a templom, és ami ehhez kapcsolódik: az, hogy tatarozzuk az épületet, új orgonát építünk vagy új harangot öntünk” – mondja.

Szerinte ennél fontosabb volna naprakészen megtapasztalni a hitet. Vagyis az, hogy az egyház reagáljon az aktuális történésekre, ahogy annak idején Jézus is az aktuális történésekből vezette le hitelveit.

Ezzel kapcsolatban példát is mutatott, az interjúban beszélt a gazdasági bevándorlás most felkapott témájával is. A kormányzat mereven elutasító álláspontjával szemben ő úgy véli, hogy a 21. századi népvándorlás megállíthatatlan, azaz

„együtt kell élni [...] megtanulni együtt élni, ez a mi keresztény gondolkodásunkból kell, hogy fakadjon. Mindenki testvér, ennek az elfogadásához fel kell nőni, s nehéz az előítéleteket feloldani”.

Ugyanígy együtt kell élni a cigányokkal is. „Megérteni őket, felfedezni a kultúrájukat, az értékeiket, nincs jogunk rájuk eröltetni a kultúránkat” – mondja. Bár szerinte is nehéz feloldani a gyűlöletet.

Beer szerint fontos volna például a szociális felelősségvállalás. Ő maga például mozgalmat indított a rászoruló családok megsegítésére, saját fizetésének kétharmadát osztja szét rászorulók között. (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.