Most, hogy megjött Colleen Bell, végre hivatalba léphet Magyarország washingtoni nagykövete is

POLITIKA
2015 január 22., 08:13
comments 30

Nem sokkal azután, hogy megírtuk: szívatja az amerikai külügy a washingtoni nagyköveti posztra váró Szemerkényi Rékát, az USA külügyminisztériuma átadta Magyarország washingtoni nagykövetségének az új magyar nagykövet, Szemerkényi Réka elfogadó nyilatkozatát, az úgynevezett agrément-t.

A tárca közleménye szerint az erre vonatkozó kérelmet a KKM tavaly november 21-én nyújtotta be, tehát az eljárás pontosan megfelel az átlagos két hónapos amerikai időtartamnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Rádió szerda reggeli műsorában azt mondta, nincs késés abban a folyamatban, amelynek során Szemerkényi Réka, Magyarország új washingtoni nagykövete elfoglalja a posztját. Hangsúlyozta, hogy Szapáry György személyében ma is nagyköveti szinten képviselteti magát Magyarország az Egyesült Államokban.

Szemerkényi Réka elfogadó nyilatkozatát november végén kérték ki az amerikai külügyi tárcától és az ezzel kapcsolatos eljárás mintegy 2 hónapot vesz igénybe. Az amerikai külügyi tárcától azt a jelzést kapták, hogy hamarosan megérkezik a fogadó nyilatkozat - mondta a miniszter.

Colleen Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerdán adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.