Visszatért a félmeztelen modell a 3. oldalra

media
2015 január 22., 12:11
comments 29

Az MTI olyan szépen, sztorizósan, az előzményeket és a következményeket is jól bemutatva mesélte el, hogy nem is nyúlnék bele (aki kevésbé szépen olvasná el, annak itt a Guardian cikke):

„Visszatért csütörtökön a Page 3, vagyis a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun évtizedek óta félpucér hölgyeknek fenntartott harmadik oldala, amelynek csendes kimúlásáról napok óta cikkezett a brit sajtó.

A Page 3 45 éve nemzeti intézmény Nagy-Britanniában; a The Sun 1970 óta közölte kebleiket közszemlére tévő fiatal nők fotóit harmadik oldalán. A képeken szereplők közül később sokan jelentős modellkarriert futottak be nagy divatcégeknél, és a The Sun minden évben falinaptárt is kiadott az elmúlt esztendő legnépszerűbb Page 3-hölgyeinek fotóival.

Az intézményesült Page 3 mindazonáltal szinte az első naptól fogva viták tárgya: több kampánycsoport is alakult a »harmadik oldal« betiltásának elérésére, azzal a közös érvvel, hogy a lap a nőket szexuális kereskedelem tárgyává silányítva igyekszik növelni olvasottságát.

A The Sun az utóbbi években annyi engedményt tett, hogy hétvégi »családi« kiadásainak harmadik oldalán nem közölt aktfotókat, de a hétközbeni kiadásokban csak egészen rendkívüli horderejű fejlemények - például Vilmos herceg esküvője, vagy Andy Murray, az első számú brit teniszcsillag wimbledoni diadala - esetén kerülhetett más erre az oldalra. A félpucér hölgyeket azonban általában ilyen esetekben sem kellett nélkülözniük az olvasóknak, csak kissé beljebb kellett lapozniuk az újságban.

A brit sajtó mindazonáltal a héten szenzációt szimatolt: a The Sun e heti első három kiadásából minden különösebb indoklás nélkül hiányzott a soros Page 3-hölgy. A tekintélyes testvérlap, az ugyanazon kiadó gondozásában megjelenő The Times tényként közölte, hogy a The Sun szerkesztőségében döntés született a hölgyfotósorozat különösebb hírverés nélküli befejezéséről, és ezt állítólag Rupert Murdoch sajtómágnás, a két brit lapot is forgalmazó News Corp. globális médiacsoport vezére személyesen hagyta jóvá.

A szenzáció a brit politika legmagasabb köreit is bejárta. A Downing Street szóvivője is megszólalt a héten az ügyben, mondván: David Cameron miniszterelnök nem kívánja kommentálni a fejleményt, mivel véleménye szerint a brit lapok szerkesztőségeire tartozik, hogy mit közölnek és mit nem. Nicky Morgan oktatásügyi miniszter azonban, akinek tárcája a nők esélyegyenlőségének előmozdításáért is felelős, a londoni alsóházban adott hangot annak a véleményének, hogy a Page 3 eltűnése »már régóta esedékes volt«.

Mindezek után a The Sun csütörtöki kiadásának harmadik oldalán ismét egy félpucér ifjú hölgy mosolyog – és kacsint – az olvasóra. A lap ezúttal a »Helyesbítések és egyértelműsítések« rovatcímet adta a Page 3-nek, a 22 esztendős, bournemouth-i illetőségű Nicole fotója alá pedig azt a talányos magyarázatot kanyarította, hogy »ez továbbra is a Page 3«, és a The Sun maga kér elnézést a nyomtatott sajtó és a média mindazon újságíróinak nevében, akik az elmúlt napokat »azzal töltötték, hogy rólunk beszéltek és írtak«.

A következő napok kiadásaiból derül majd ki, hogy az egész felhajtás ügyes reklámfogás volt-e, vagy valóban vége a Page 3 csaknem öt évtizedes korszakának.”

the sun page 3

Egyébként munkáspárti Stella Creasy beleállt a sztoriba, és a Page 3 elleni kampány felvette a kesztyűt, mint írták, a harc folytatódni fog:

A Page 3 kevesebb mint egy évvel azután indult, hogy Rupert Murdoch megvette a lapot.

Ugyanezt a modellt követi a magyar Blikk is, aminek a címlapján szoktak félmeztelen női modellek szerepelni, nemrég itt is előfordult, hogy elmaradt egy napi nő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.