Egy szerelőcsarnok robbant fel Zuglóban - a tüzet éjfél előtt eloltották

katasztrófa
2015 január 23., 20:58
photo_camera Lángol a zuglói szerelőcsarnok. Olvasónk képe

A Füredi utcában gyulladt ki egy könnyűszerkezetes épület, ahol egy autószerelő műhely is működött. Update: a tüzet végül éjfél előtt nem sokkal sikerült eloltani.

Valószínűleg az ott található gázpalackok is felrobbantak, legalább is a Tumblr-en többen is robbanásokról írnak. A Katasztrófavédelem honlapján ez olvasható:

"Lángol egy könnyűszerkezetes csarnok Budapest XIV. kerületében, a Füredi utcában. A helyszínre nagy erőkkel vonulnak a tűzoltók, ugyanis a körülbelül 100 négyzetméteres épület egyik részében autószerelő működik, itt gázpalackok lehetnek, a helyszínen robbanásokat hallottak a tűzoltók. A helyszínre tart a műveleti szolgálat, a mobil labor, a vegyi konténer, és csaknem tíz tűzoltóegység. Az oltást megkezdték, de folyamatosan érkeznek az újabb egységek a tűzhöz."

update 23:07 (markoferko):

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését.

"Az oltási munkálatokat nehezíti, hogy vegyi anyagok lehetnek az épületben.
Nyolc vízsugárral csaknem negyven tűzoltó dolgozik a zuglói Füredi utcában lángoló könnyűszerkezetes csarnok lángjainak megfékezésén. A helyszínre vízszállítójárműveket kértek, hogy folyamatosan biztosítani tudják a vízsugarak táplálását. Az oltást irányító katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szerint a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni. A munkálatokat nehezíti, hogy ismeretlen vegyi anyagok lehetnek a csarnokban. A tűzoltók több robbanásról számoltak be. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végez a helyszínen, a tűzoltók légzésvédelem mellett avatkoznak be."

update 23:19 (markoferko):

A Katasztrófavédelem szerint nincs veszélyben emberélet és a mobil labor mérései szerint sincs ok az aggodalomra.

"A katasztrófavédelmi mobil labor szerint a lángoló csarnokhoz legközelebb álló lakóépületeknél sincs veszély.
Mivel feltételezhető, hogy vegyi anyagok vannak a lángoló Füredi utcai csarnokban, a fővárosi katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az épület környezetében. A labor szakemberei megállapították, hogy a csarnokhoz legközelebb álló lakóépületek közvetlen környezetében nincs veszély, egyelőre semmilyen veszélyes koncentrációt nem mértek a műszerek. Kiderült, hogy az épület egyik részében legalább két gázpalack volt, egy PB és egy argon palack. Az előbbi vélhetően felrobbant, az utóbbit viszont keresik a tűzoltók. Kiérkezett a helyszínre a katasztrófavédelmi vegyi konténer is, hogy segítse a beavatkozó egységek munkáját. A tűzoltók jelenleg tíz vízsugárral, köztük habosított sugárral küzdenek a lángok ellen. A területen tüzivíztározó működik, innen, illetve a helyszínre riasztott vízszállítókról biztosítják a sugarak táplálását."

update 23:22 (markoferko):

photo_camera Mészáros Balázs olvasónk a kommentek között osztott meg egy képet.

update 23:51 (markoferko):

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tüzet eloltották.

"Kiderült, hogy milyen vegyi anyagok voltak az épületben.
Az oltást vezető katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szerint "lefeketítették a tüzet", azaz megszüntették a lánggal égést a tűzoltók a budapesti Füredi utcai csarnokban. A tűzoltók behatoltak a könnyűszerkezetes épületbe. Kiderült, hogy a csarnok egyik részében festéket, oldószereket, hígítót és lakkot tároltak, ezek voltak azok a vegyi anyagok, amelyek miatt a mobil labort is a helyszínre kellett riasztani. Az épület átvizsgálásakor felrobbant oxigénpalackot és egy dissou-gázpalackot is találtak a tűzoltók."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.