A japán kormány szerint is lefejezte az ISIS az egyik túszt

külföld
2015 január 25., 08:29
comments 23

A japán kormányfő hitelesnek tartja az Iszlám Állam által túszul ejtett két japán egyikének lefejezéséről szóló szombati üzenetet.

Abe Sindzó felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte Jukava Haruna kivégzését, és részvétét fejezte ki a férfi családjának.

A szigetország miniszterelnöke a leghatározottabban követelte a másik túsz szabadon engedését. Hangsúlyozta, hogy Goto Kendzsi életének megmentése a jelenlegi legfontosabb feladata.

„Japán nem hajlik meg a terrorizmus előtt.”

Abe Sindzó nyilatkozatában ugyanakkor elmondta, hogy a túszhelyzet ügyében szombaton beszélt II. Abdallah jordániai királlyal. A terroristák Goto Kendzsi elengedéséért cserébe egy Jordániában bebörtönzött iszlamista nő, az al-Kaida terrorszervezethez köthető Szadzsida Risvai szabadon bocsátását követelik. A kormányfő nem kommentálta az esetleges cseréről szóló felvetést.

A körmányfő azonban világossá tette, hogy Japán nem csatlakozik az Iszlám Állam elleni amerikai vezetésű katonai műveletekhez.

Az emberrablók kedden 72 órás ultimátumot adtak a japán kormánynak a 200 millió dolláros váltságdíj kifizetésére. Azzal fenyegettek, hogy amennyiben határidőig nem kapják meg a pénzt, megölik a túszokat. Japán korábban több más országgal együtt ellenezte váltságdíjak kifizetését szélsőségeseknek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.