Léggömbbel kel át a Csendes-Óceánon az amerikai-orosz kettős

utazás
2015 január 25., 13:04
comments 33

two-eagles-439x449

Egy Csendes-óceán fölötti átkeléssel a leghosszabb és a legtovább tartó léggömbutazás rekordját is meg akarja dönteni egy vasárnap útnak indult amerikai és orosz férfi - jelentette be az

albuquerque-i léggömbmúzeum.

Az amerikai Troy Bradley és az orosz Leonyid Tyuhtyajev a japán Szagában, helyi idő szerint reggel 6.30-kor emelkedett a magasba egy héliummal töltött léggömbbel, hogy a Csendes-óceán fölött átkelve, több mint 8383 kilométert megtéve és több mint 137 órát a levegőben tartózkodva az amerikai Oregon államban érjen földet, két új világrekordot is felállítva.

  • Az eddigi leghosszabb, 5209 mérföldes (8383 km) utat léggömbbel 1981-ban állították fel, amikor először és azóta utoljára repült át a Csendes-óceán fölött egy léggömb.
  • A legtovább tartó léggömbrepülés rekordját három amerikai állította fel 1978-ban, amikor 137 óra alatt keltek át az Atlanti-óceánon.

Az új, kétfős nemzetközi expedíció hat nap alatt tervezi megtenni az utat Japán és az Egyesült Államok nyugati partja között, de a földet értés pontos helyét és időpontját nem jelölték ki.

A Two Eagles elnevezésű, csúcstechnikával felszerelt léggömb legalább 4500 méteres magasságban halad. A pilótáknak a lehető legjobb formában kell lenniük, mert napokat töltenek el egy mindössze 10 Celsius fok hőmérsékletű kabinban kevés oxigénnel és alvási lehetőséggel.

Itt lehet követni az utat.

Picture 6

(via MTI, a címlapi elefántos gif a Smithsonians tumblerjéről van)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.