Most már nagyvállalatoknak is nyomatná az ingyenhitelt Matolcsy

gazdaság
2015 január 26., 12:37
comments 46

Még vasárnap beszélt erről a Kossuth Rádión az MNB elnöke, Matolcsy György. A növekedési hitelprogramot megnyitnák a nagyvállalatok előtt, és így idén újabb ezermilliárd forintot szórnának ki az olcsó hitelből.

Az eddigi két szakaszban csak kkv-k kaphattak pénzt, először 701 milliárd, majd 584 milliárd forintot sikerült teríteni (igaz, az első szakasz nagy része régi, drágább hitelek kiváltása volt). Matolcsy szerint ez újabb 1 százalékot adna a GDP-hez.

Arról nem beszélt, hogy mekkora kockázatot jelent ez. Egyrészt a nagyvállalatok közül csak az eleve kockázatosabb üzletpolitikát folytató cégek lehetnek csak vevők az MNB által biztosított 2,5 százalékos kamatra, hiszen a többiek már most olcsóbban jutnak hitelhez. Másrészt ha az MNB a jövőben kamatemelésre kényszerül, akkor egészen súlyos költségvetési ára lehet az ingyenhitel-programnak.

(Portfolio.hu.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.