Putyin szerint az ukrán hadsereg a NATO idegenlégiója

külföld
2015 január 26., 15:18
comments 159

Az orosz államfő egy szentpétervári egyetemen beszélt erről hétfőn.

"Lényegében ez már nem egy (ukrán) hadsereg, ez egy idegenlégió, ebben az esetben a NATO idegenlégiója. Teljesen más geopolitikai céljai vannak, azzal összefüggésben, hogy feltartóztassák Oroszországot, és ez abszolút nem egyezik az ukrán nép nemzeti érdekeivel"

- mondta a Gornij bányászati egyetem diákjainak.

"Gyakran mondogatjuk, hogy ukrán hadsereg, ukrán hadsereg. De ki harcol ott? Részben tényleg a fegyveres erők egységei, de jelentős mértékben úgynevezett nacionalista önkéntes zászlóaljak"

- jelentette ki az orosz elnök.

photo_camera Putyin speciális szemüvegben járt az egyetem laboratóriumában (MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / AFP)

Putyin azt állította sajnálkozva, hogy az ukrán hatóságok lemondtak a békés rendezés lehetőségéről, és nem akarják politikai eszközökkel megoldani a válságot. A tűzszüneteket kizárólag csak erőik átcsoportosítására használják.

"Igazi tragédia, hogy már több ezren meghaltak. Ezek a tragikus események polgárháborút jelentenek"

- mondta.

Putyin kijelentéseivel párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy moszkvai sajtótájékoztatón azt állította, hogy a mariupoli tragédiát manipulálják, hogy oroszellenes hisztériát szítsanak a Nyugaton. A harcokért Kijev a felelős, a felkelők csak válaszoltak a kormányerők támadására.

"Naivitás lenne azt várni, hogy a belenyugszanak a lövetésükbe. Azért léptek akcióba, hogy felszámolják a lakott területeket ágyúzó ukrán katonai állásokat"

- jelentette ki.

Kijev a kelet-ukrajnai orosz szeparatista erőket vádolja azzal, hogy szombaton rakétatámadást hajtott végre Mariupol lakónegyedei ellen, egy nappal azután, hogy bejelentették, hogy offenzívát indítanak.(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.