Titokban tartják, hogy ki lesz Olaszország új elnöke

külföld
2015 január 26., 12:53
comments 29

Az olasz kormánypárt csak az utolsó pillanatban árulja el, kit jelöl köztársasági elnöknek. Matteo Renzi kormányfő azért kényszerül ilyen takitkázásra, mert két éve párttársai lázadása miatt nem sikerült megválasztani a kormánypárti államfőjelöltet, Romano Prodit.

Most biztosra akar menni, ezért a titkos jelöltről már egyeztetett az ellenzéki Forza Italiával és a koalíciós partner Új Jobbközéppel is - de ezek a pártok is titokban tartották a személyét.

A siker érdekében még trükközni is fognak: az olasz törvények szerint az elnököt a törvényhozás választja, a sikeres választás feltétele az első három szavazási fordulóban a kétharmados támogatottság. Ezekben a szavazási fordulókban a PD képviselői üres szavazólapokat adnak majd le, a jelöltet majd csak a negyedik fordulóban nevezik meg, amikor már sima többség is elég a megválasztásához.

Az elnökválasztást csütörtökön tartják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.