Több mint öt évre ítéltek egy amerikai újságírót

külföld
2015 január 26., 07:30
comments 51

A már eddig börtönben töltött két évét is beszámítva 5 év 3 hónapnyi börtönre ítélte egy dallasi bíróság Barret Brown amerikai újságírót. Brown vádalkut kötött, mert amúgy az ügyészség száz évnél is többre ítéltette volna elég vad vádakkal.

Az FBI és az ügyészek szerint Brown nem újságíró, hanem az Anonymous hackercsoport tagja és szóvivője, aki szorosan együttműködött a hackerekkel a titkok megszerzésén. Brown az utolsó szó jogán mondott beszédében határozottan visszautasította ezeket a vádakat:

„Tagadd több százszor, hogy az Anonymous szóvivője volnál, akkor is annak tartanak. Mond csak egyszer, hogy nem vagy újságíró, és máris nem vagy újságíró. Az efféle érvelésből csak egy dologra lehet következtetni: az vagy, aminek az FBI egy adott pillanatban látni akar. Ez nem a jog uralma, ez az erőszakszervezetek uralma” – mondta.

Brownt 2012-ben tartóztatták le, mert a lakásán és az anyjánál tartott házkutatások után „fenyegető kifejezéseket” használt a Youtube-on publikált videójában. Házkutatást amúgy azért tartottak nála, mert cikket írt az Anonymous egyik hackjéről, mely során több ezer oldalnyi dokumentumot loptak a Stratfor nevű magántitkosszolgálattól, ami sok témában együttműködik az amerikai kormányzattal.

Brown a cikkében linkelt az anyagokra, ezzel az FBI és az igazságügyi minisztérium szerint bűnsegéd volt, védett számítógépes állományokhoz nyújtott hozzáférést. (Via BoingBoing)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.