Újra lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor programra

életmód
2015 január 27., 09:45
comments 70

Folytatódik a diaszpóra magyarságának megerősítését célzó Kőrösi Csoma Sándor Program, amelyre február 27-éig várják a jelentkezéseket. Potápi Árpád János államtitkár elmondta:

idén ismét száz fiatal utazhat öt kontinensen a diaszpóra magyar közösségeihez. Mindenkire számítanak, a programnak felső korhatára nincs.

Szerencsére a programot haverosítják, ugyanis újdonság az, hogy

arra is lehetőség van, hogy a korábban már kint járt fiatalok térjenek vissza a közösségekhez.

A külföldi tartózkodás időtartamára havi 350 ezer forintos bruttóval járó, végtelen donáldkacsázási program a új helyszínekkel bővült, már lehet pályázni Ciprusra, Görögországba, Olaszországba, Portugáliába és Spanyolországba.

Az összes ország, ahova pályázni lehet:

  • Európa (Belgium, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország)
  • Amerikai Egyesült Államok
  • Ausztrália
  • Dél-Afrika
  • Izrael
  • Kanada
  • Latin-Amerika (Argentína, Brazília, Venezuela, Uruguay, Chile)
  • Új-Zéland

Potápi Árpád János reményei szerint a program segítségével talán megállíthatók, adott esetben vissza is fordíthatók az asszimilációs folyamatok ezen közösségeknél. Gaal Gergely, a program koordinátora kiemelte: a külhoni szervezetek kérésének eleget téve változásokról döntöttek. A déli féltekén a májustól október végéig, az északin augusztustól 2016. május végéig tartó időszakon belül legfeljebb kilenc hónapig tart majd a kint tartózkodás. Nagyobb hangsúlyt kap az unió, és elsősorban azon országok, ahol a tagállamok diaszpóraszervezetei jelen vannak. Jelezte: március 9. és 27. között hallgatják meg a pályázókat, a kiértesítéseket pedig április 5-éig várhatják a jelentkezők.

A programra a 20. évét betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, kiemelkedő és a magyar diaszpóra számára kiválóan hasznosítható a szakmai felkészültségük és/vagy közösségszervező, hagyományőrző tevékenységben vesznek részt.

További részletek a www.nemzetiregiszter.hu oldalon találhatók. Amennyiben bármelyik olvasónk elnyerne egy ilyen príma ösztöndíjat, szívesen közölnénk az élményeit. Táncház Uruguayban, debreceni grillezés Fokvárosban, kürtőskalács Wellingtonban. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.