A Google nem tudja előre törölni a terrorista tartalmakat a YouTube-ról, pedig igény az lenne rá

TECH
2015 január 28., 20:35
comments 29

A YouTube-ra percenként háromszáz órányi videofelvételt töltenek fel a felhasználók, így gyakorlatilag lehetetlen minden, terrorizmussal kapcsolatos tartalom kiszűrése

- ezt mondta el szerdán a videomegosztó portált üzemeltető Google egyik vezetője az Európai Parlament liberális frakciójának egy terrorellenes akcióterv kidolgozásáról szóló ülésén.

A YouTube oldalain a felhasználók jelezhetik a már feltett, problémásnak tartott felvételeket, amelyeket ezután a Google ellenőriz, a videók honlapon való megjelenése előtt azonban a cég nem tudja vizsgálni a tartalmakat.

Verity Harding, a Google közpolitikáért felelős igazgatója a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csoport brüsszeli tanácskozásán azt mondta, hogy "előzetesen átvizsgálni azokat a videókat, amelyek felkerülnek a honlapra olyan lenne, mintha egy telefonhívást azelőtt hallgatnának le, mielőtt megtörténik".

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorellenes koordinátora úgy vélte, segíteni kellene az internetes cégeket a biztonsági kockázatokat jelentő anyagok online elterjedésének megakadályozásában úgy, hogy tagállami szakértők jelölnék meg a terrorgyanús tartalmakat. "Minden egyes tagországnak alakítania kellene egy ilyen, képzett szakemberekből álló egységet" - tette hozzá Kerchove.

Nemrég a Scotland Yard brit nyomozóhivatal értesítette a Google-t arról, hogy saját irányelveibe ütköző tartalmak találhatóak honlapjain, és 93 százalékát eltávolították , mondta el a koordinátor. Megjegyezte ugyanakkor, hogy amikor egyéni felhasználók jelölnek meg problémásnak tartalmakat, ezeknek csupán a harmadát szedik le a világhálóról.

A szélsőséges és erőszakos képsorok online jelenlétéből adódó kockázatok ellenére mind az internetes szolgáltatók, mind az EU vonakodik attól, hogy jogi síkra terelődjön az eltávolításuk ügye.

"Gondolkodhatunk jogi szabályozásban is, az azonban monumentális feladat lenne"

- jegyezte meg Kerchove.

A január elején, szélsőséges iszlamisták által elkövetett franciaországi merényleteket követően az EU belügyminisztereinek ülésén a résztvevők hangsúlyozták, hogy szorosabb együttműködésre törekszenek az internetes szolgáltatókkal is a terrorellenes küzdelemben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.