Bejelentették az orosz megszorítás részleteit

külföld
2015 január 28., 17:58
comments 51

A korábban belengetett megszorítások részleteit szerdán hozta nyilvánosságra az orosz kormány. Jelentős visszavágás jön a kormányzati kiadásokban, egész pontosan az összes kiadási kategórián 10 százaléknyit húznak, KIVÉVE a jóléti kiadásokat, mert azok növelése Vlagyimir Putyin 2012-es választási kampányának sarokköve volt.

A változásokhoz mellékelt közlemény szerint mindez segíteni fog abban, hogy a gazdaság "alkalmazkodjon az új körülményekhez", amin vélhetően a nyugati szankciók és a lezuhant olajár hatását kell érteni, ami egyes becslések szerint idáig 200 milliárd dolláros veszteséget okozott az országnak.

Szerdán Putyin azt mondta, hogy a válságellenes intézkedések nem jelenthetik azt, hogy egyszerűen pénzt dobálnak iparágaknak a nemzeti devizatartalékból, és arra is figyelni kell, hogy a jóléti kiadások ne terjedjenek ki mindenkire.

Az intézkedés több részletéről még mindig nem tudni elég részletet. A múlt héten a hatóságok bejelentettek egy tervezetet, ami szerint 20 milliárd dollár értékben hoznának létre alapot, hogy a bajba jutott bankokat kimentsék. A kormány kész ebből az ország 27 legnagyobb bankjának juttatni, cserébe viszont elvárják, hogy a bankok havi egy százalékkal növeljék a reálgazdaságba juttatott hitelek mértékét.

A válságellenes terv részeként az országban emelni fogják a nyugdíjakat is, 11,4 százalékkal, erre 2,8 milliárd dollárnyi rubel megy el. Ez az összeg nagyobb, mint amire az elemzők előzetesen számítottak.

A terv szerint a védelmi kiadások nem képezhetik tárgyát a megszorításoknak. Sőt, a védelmi ipar még extra pénzhez is juthat, hogy a szankciók okozta importkiesést ellensúlyozzák.

A mezőgazdasági szektor is egy egyszeri, 740 millió dolláros támogatást kap, hogy a helyi termelést felpörgessék, mert a szankciók miatt jelenleg több terményből is hiány van az országban. (AFP, BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.