Kövér László szenvedélyes bélyeggyűjtő

politika
2015 január 28., 07:23
comments 117

Nem annyira közismert, hogy a jelenlegi, valamint a korábbi köztársasági elnököknek, illetve az Országgyűlés hivatalban lévő elnökének évente 73 milliós kerete van adományozásra. Nem összesen, külön-külön.

A Blikk talált rá az idei listákra a parlament honlapján.

Kövér László listája a legszínesebb. Ki gondolta volna, hogy a tárogatósoknak például nem Schmitt Pál, hanem ő ad támogatást. És ha nincs az elnöki keret, akkor talán soha nem derül ki, hogy Kövér László szenvedélyes bélyeggyűjtő, mégpedig gyerekkora óta. Ezt megtudta az Internetes Bélyeggyűjtők Klubja, írtak neki, és kaptak egymillió forintot bélyeggyűjtő gyerektáborra. És jutott a Magyar Filatéliai Tudományos Társaságnak is 700 ezer forint.

Kövér listáján - ahogy szinte mindegyik elnökén - számos gyerekeket segítő alapítvány található, határon túli szervezetek és időseket támogató társaságok mellett. De adott például a Lativ Barátai a Zsidó Reneszánszért Egyesületnek is 800 ezer forintot.

Az elnökök 2011 óta adományozhatnak. Annyi megkötés van, hogy a kedvezményezett nem lehet párt, illetve azt anyagilag támogató szervezet. Ennek azért erősen a határán van a Zalai Polgári Körök Egyesülete, akik 800 ezer forintot kaptak Kövértől. A házelnök tavaly áprilisban részt is vett a szervezet jótékony célú estjén, ahol azt mondta:

"A politológusok is elmondják, hogy a Fidesz nem azért nyert meg a választásokat, mert jó volt a kampány, vagy jól kormányzott az elmúlt négy esztendőben, hanem azért, mert egy hosszú építkező korszakban mindenki elvégezte a maga teendőjét, többeki közt azok az emberek is, akik most jelen vannak."

Kövér három német diáknak is adott 450-450 ezer forintos támogatást. Róluk az derült ki, hogy a magyar és a német parlament közötti megállapodás alapján kiválasztott gyakornokok – Schekeb Rezazada, Felix Dörstelmann és Theresa Gessler –, akik 2014. szeptember 15. és december 15. között három hónapot töltenek Magyarországon, ezalatt ismerkednek a magyar államszervezet - különösen az Országgyűlés - munkájával.

Beteg gyerekekkel, hátrányos helyzetű családokkal foglalkozó szervezetek vannak leginkább Göncz Árpád listáján.

Sólyom László inkább a nagyobb támogatásokban hisz, 30,5 millió forintot adott a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének, 23 millió jutott az ő keretéből a Magyar Máltai Szeretszolgálatnak. Sólyom és Göncz is támogatja a "Krajczáros" Alapítvány a Honvédség pénzügyi, számviteli dolgozóiért szervezetet. Az egyesült, megtévesztő neve ellenére, hadisírok, emlékhelyek gondozásával foglalkozik.

Schmitt Pál sportegyesületekkel és számos egyházi szervezettel színesíti a listát a nála is gyakori, gyerekeket segítő alapítványok mellett. De támogatta a díszes asztalterítéssel foglalkozó Vendégvárás Művészete Egyesületet is másfél millióval. Az a plébánia is kapott kétmilliót, ahová Schmitt Pál felesége jár.

Áder János listája nem található a honlapon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.