Obama lefejezésével fenyegetőzik az Iszlám Állam

külföld
2015 január 28., 17:05
comments 174

Az önmagát Iszlám Állam (IS) néven nevező dzsihadista terrorszervezet egy katonája az amerikai elnök Fehér Ház-beli meggyilkolását jósolta meg egy szerdán előkerült propagandavideóban. Ugyanitt arról beszélt, hogy az Egyesült Államokból egy muszlim tartomány lesz. A videón ezután látható volt, ahogy kivégeznek egy kurd katonát.

Az eltakart arcú IS harcos támadással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Franciaországot, Belgiumot és a kurdokat. Az amerikai és a kurd elnök meggyilkolása mellett autókba szerelt pokolgépek európai felrobbantását ígérte meg.

A terrorista a videóban azzal vádolta a kurd pesmerga erőket, hogy békés muszlimokat használnak pajzsként Moszulban, és tucatjával gyilkolták meg őket mérges gázokkal.

A fenyegetések után a kurdul beszélő terrorista egy késsel vágta le foglya fejét, amit a tömeg körülötte lelkesen éljenzett. Majd azt is megüzenték, hogy minden pesmerga támadásért cserébe egy-egy kurd harcos fejét fogják elküldeni a kurd elnöknek.

Az első elemzések szerint a videót hétfőn hozhatták nyilvánosságra, két nappal azután, hogy a pesmergák és a nemzetközi koalíció csapatai komoly támadást intéztek az IS állásai ellen Moszulnál. Ez a legnagyobb város, ami jelenleg a terrorszervezet irányítása alatt áll.

A szombati támadásban több tucat légi támadást intéztek város körüli célpontokra. Tucatnyi épületet, járművet és harcállást pusztítottak el az IS ellen összeállt nemzetközi erők. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.