Ez a nyugatimádat nem hagyja nyugodni az irodalomkönyvek szerzőit

oktatás
2015 január 29., 09:12
comments 264

Emlékeznek még erre a részletre az egyik hetedikes irodalomkönyvből?

photo_camera Forrás: Kettős Mérce Facebook

A nyugatimádó nyolcadikos sem ússzák meg. A Librarius szúrta ki az Alföldy Jenő és Valaczka András által jegyzett nyolcadikos irodalomkönyv 106. oldalán a következő részt. Maga a szándék érthető, a Török, tatár, tót, román című rész a velünk együtt élő népekről szól, pontosabban arról, hogy milyen keveset tudunk róluk, és ez is oka lehet a szembenállásnak.

…Szemébe mernénk-e nézni József Attilának?  Rendeztük-e közös dolgainkat a vers írása óta eltelt hatvan-hetven év alatt? Megbékéltünk-e végre szomszédainkkal? Bizony nem.
Idegenkedésünk jórészt az ismeretek hiányából is adódik. Nyugatimádóként egyre többet tudunk a németekről, az angolokról, az amerikaiakról, ám szomszédaink értékei mintha kevésbé érdekelnének.
Tegyünk most csupán annyit a József Attila-i »rendezésért«, hogy legalább megnevezünk néhányat a szlovák és a román nép kiválóságai közül! Csupán neveket sorolunk, s a tankönyv olvasóira, »befogadóira« bízzuk, hogy leülnek-e az internet elé, hogy közelebbről megismerkedjenek velük…

Az persze akár értékelhető is, hogy a szerzők a többes szám első személlyel magukat is besorolják a bűnös nyugatimádók közé, de akkor ezzel most már ideje lenne szakítani?

A román nép kiválóságai között egyébként a következőket sorolják fel, Alexander Bălănescu, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Maia Morgenstern, Ion Barbu, Constantin Brâncuși, Nadia Comaneci. Ahogy a Librarius megjegyzi, zömében olyanokat válogattak össze, akik ismertségüket, karrierjüket és sikereiket azon a bizonyos Nyugaton érték el.

Mindeközben Kukorelly Endre író a Heti Válaszban arról panaszkodik, hogy

Az iskolákban nem tanítják a kortárs irodalmat - és mi ezt eltűrjük. Minden tantárgy mai, csak a művészettörténeti diszciplína nem, nyomják le a gyerekek torkán a Szigeti veszedelmet. Nemzedékek nőnek fel, és fogalmuk sincs róla, hogy van kortárs irodalom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.