Ezért él több férfi a világon, mint nő

TUDOMÁNY
2015 január 29., 15:31
comments 152
  • 60 millióval több férfi él a világon, mint nő.
  • India és Kína borítja a fiúk javára az egyensúlyt.
  • Általában minél fejlettebb egy ország, annál több nő él benne.

Természetes körülmények között több férfi születik, mint nő, a nők viszont tovább élnek, mint a férfiak, így a nemek arány a Földön 50-50 százalék kellene, hogy legyen. Ezt hívják Fisher elvnek, ami a különböző civilizációs vagy társadalmi hatások miatt nagyon ritkán valósul meg. A QZ nagy anyagban vette végig, hogy miért borulnak fel az arányok a különböző országokban, és azt, hogyan változott az elmúlt 50 évben a helyzet.

Ahol sok a férfi

Bár a világ legtöbb országában több nő él mint férfi, a legnépesebb országok közül többnél is fordított az arány. Kínában és Indiában is kulturális okai vannak, hogy több férfi él mint nő, mindkét társadalomban a fiú gyerek értékesebb a család számára. Emiatt sokszor a szülők elvetetik a gyereket, ha a terhesség alatt megállapítható, hogy lány lesz, vagy akár meg is ölik az újszülöttet. A probléma olyan mérteket öltött, hogy Indiában például betiltották, hogy a terhesség alatt ultrahanggal állapítsák meg a magzat nemét, Kínában pedig részben a sok csecsemőgyilkosság miatt változtattak a korábban szigorú "egy család, egy gyerek" szabályon.

Kína és India hatása ebben nagyon erős, ebben a két országban él férfi többlet 76 százaléka.

Az Arab-félszigeten található országokban is több férfi él, mint nő, a világon a legextrémebb különbség Katarban van, ahol a lakosok csak egynegyede nő, háromnegyedük férfi. Ezt ott főleg a bevándorlás okozza. A gazdasági növekedés miatt nagy szükség van a munkaerőre, emiatt Délkelet-Ázsiából nagyon sokan érkeznek, döntően férfiak, akik nem hozhatják magukkal a családjukat, így alakult ki az 1/4-3/4 arány a férfiak javára.

Ahol sok a nő

A volt szovjet tagköztársaságokban és Oroszországban több nő él, mint férfi. Ennek az egyik oka a férfiakra inkább jellemző súlyos alkoholizmus, ami például oda vezet, hogy az orosz nők átlagosan 12 évvel élnek tovább, mint a férfiak. Ez a legnagyobb ilyen különbség az egész világon.

A háborúk és népirtások után is jellemzően a nők kerülnek többségbe. Ha valaki végignézi 1960-tól, hogy alakul a férfi-nő arány Kambodzsában, Ruandában, vagy Irakban, akkor azt fogja látni, hogy a tömeges erőszak kirobbanása után mindig látványosan nőtt a nők aránya a népességen belül.

A bevándorlás nem csak férfiak, a nők többségét is hozhatja, ahogy ez Hongkongban és Nepálban történt. Ezekből az országokból a munkaképes férfiak egy része kivándorol (Nepálból az arab országokba, Hongkongból Kínába) a nők pedig inkább otthon maradnak, és emiatt borul fel az egyensúly.

A QZ a Világbank adatait böngészve arra jutott, hogy a gazdag országok döntő többségében is több nő él, mint férfi. Az OECD által 31 leggazdagabbnak tartott országból 29-ben, az Emberi Fejlettségi Index alapján 15 legjobban tartott ország közül 13-ban vannak többségben a nők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.