https://img.444.hu/tom-selleck-thomas-magnum.jpg

Mocskos idő: 70 éves Tom Selleck

a hetedik művészet
2015 január 29., 05:34
comments 68

Ugye megvan, melyik magyar filmsztáré ez a gazdájáról elnevezett bajusz?

jávor pál bajsza

Hát ez a világhírű német szőrpamacs?

adolf hitler bajsza

Ha ennyire művelt vagy, akkor nyilván kapásból elkezded dúdolni azt a zenét, amikor meglátod ezt:

tom selleck bajsza

Ez bizony Tom Selleck bajsza, a színészé, az ikoné, a legendáé.

Az öregemberé.

Keserédes nap a mai: 70 éves lett Thomas William Selleck. A legendás, 1980 és 1988 között futó, Magnum P. I. című sorozat főszereplője angol és német származású amerikai szülők gyerekeként született 1945. január 29-én, Detroitban. Később volt modell, baseballozó és 1967 meg 1973 között katona, de végül színészként lett színészóriás.

A büszke bajusztulajdonos (40 ezer rajongója van csak a bajsza Facebook-oldalának!) decemberben lesz 50 éve, hogy a színészi pályán van, úgyhogy most, hogy 70 éve játszik az élet színpadának világot jelentő deszkáin, itt van néhány nagyon-nagyon-nagyon-...-nagyon (nagyon!) fontos információ Tom Selleckről és Thomas Sullivan Magnumról, amit talán nem mindenki tudott, de ami nélkül nem is igazán érdemes élni:

Tom Selleck egy avokádófarmon él

magnum pi santa claus

A színművész utál egy konditeremben gyúrni vagy szobabiciklizés közben a saját köldökét bámulni, ezért inkább dolgozik a farmján, utat javít, és gereblyézik. Ráadásul olcsóbban megcsinálja a munkáját másnál.

Thomas Magnum, a tengerésztiszt

A hawaii inges hawaii magánnyomozó az utolsó évadban eldönti, hogy visszatér a haditengerészethez parancsnoknak. Itt szolgált a vietnami háború idején is, és az apja és a nagyapja is tengerésztiszt volt. Az itt szerzett élményeknek köszönhetően tanult meg franciául meg vietnamiul, és itt sajátította el a rejtőzködés mesterségét:

Tom Selleck, az új Carl Sagan

A színésznek a 90-es években volt egy, a Cosmoshoz hasonló sorozata, amiben baseballsapkában és bajusszal magyarázott a világegyetemről.

Magnum megküzdött Hitlerrel

magnum vs higgins

Ok, ez túlzás, de a sorozat állandó szereplője volt III. Jonathan Quayle Higgins, aki ugyan a brit hadsereg előkelő veteránja volt, mégis simán rá lehetett volna sütni, hogy a felelősségre vonás elől egy trópusi országba menekülő gazdag náci német: Magnum végletekig rendpárti, Hitlerre hajazó barátja (és a végén felmerül az is, hogy maga a mecénása) előszeretettel mutatkozott katonai ruhában, és még egy pár dobermanja is volt.

Tom Selleck egyébként többször játszott olyan filmben, ahol a nácikkal kellett megküzdenie: például Dwight D. Eisenhowerként, illetve a The Gipsy Warriors című II. világháborús vígjátékban, amiben egy franciaországi szőlőbirtokon a „sátán bogara” nevű vírussal kísérletező náci megszállókkal kellett szembeszállnia a csapatával, helyi cigányok segítségével. A 4,6 pontos film VHS-kiadásáé minden idők egyik legbénább plakátja:

the gipsy warriors

Tom Selleck, a fegyvermániás

A színész a Nemzeti Lőegylet igazgatótanácsának tagja, és miután 2003-ban a barátja, Charlton Heston egészségügyi okokból lemondott, Selleck foglalta el a helyét nyilvános szóvivőként. Hét, különböző filmjeiben használt fegyverét is odaajándékozta a szervezetnek az Igazi hősök igazi fegyverei című kiállításra. Magát egyébként független libertariánusnak tartja, de 2008-ban támogatta a republikánus John McCaint, és büszke arra, hogy a még futó, Zsaruvér című sorozatában ő és a családja gyakorló katolikus, pedig a való életben nem vallásos.

photo_camera A Winchester mestere című westernben használt 6 kilós darabot is odaajándékozta

A szexszimbólum, aki nem akart szexszimbólum lenni

A Ferrarival járó Thomas Magnumnak rengeteg nője volt – talán csak Michael Knight fogható hozzá –, Tom Selleck mégis arra hivatkozva nem vállalta el a Baywatch főszerepét, hogy nem akar szexszimbólum lenni. A szerepet végül David Hasselhoff kapta, a többi pedig már történelem. (Tom Selleck hiába erőlködött, 2012-ben megkapta, amit megérdemelt: egy külön blogot, ami olyan képeket tartalmazott, amiken ő, szendvicsek és vízesések láthatók.)

magnum szexszimbólum

Egyébként Tom Selleck nem csak Mitch Buchannon lehetett volna: eredetileg neki szánták Indiana Jones szerepét, de mivel már aláírta a Magnum P. I. címszerepét, nemet kellett mondania – pedig a sorozat forgatása csúszott, így még belefért volna az időbe a mozifilm is. Ezt Tom Selleck sokáig igazi elszalasztott lehetőségként bánta – pedig a Magnumban nyújtott alakításáért 1985-ben Golden Globe-díjat kapott –, de végül a Magnum egyik utolsó részében parodizálták Az elvesztett frigyláda fosztogatóit.

magnum frigyláda

Így néznének ki a világsztárok Tom Selleck bajszával

(A fenti fotó forrása: Alan Light / Wikipedia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.