Kiderült, miért menstruálnak egyre korábban a lányok

Egészségügy
2015 január 29., 08:40
comments 58

Azok a lányok, akik gyakrabban isznak cukros üdítőket, hajlamosabbak fiatalabban elkezdeni a menstruációt – állítja a Harvard Medical School új kutatása (pdf).

A kutatók 5583, 1996 és 2001 között született amerikai lányt kezdtek el vizsgálni akkor, amikor még csak 9-14 évesek voltak. Az eredmény: azok a lányok, akik legalább napi 1,5 adag cukros üdítőt ittak, 24 százalékkal valószínűbben kezdték el az első mentruációs ciklusukat a következő egy hónapban, mint azok, akik legfeljebb két adagot ittak hetente.

Ez az összefüggés csak akkor állt fent, ha az üdítőkben hozzáadott cukor volt. A kutatás nem vizsgálta, hogy ez miért van, de a kutatók szerint talán azért, mert a természetes, gyümölcslevekben található cukor kevésbé hat az inzulinszintre és a hormonháztartásra.

A cukros üdítőkről rég tudni, hogy felelősek a gyerekkori elhízásért, ami pedig okozhat korai menstruálást. A mostani kutatás szerint viszont a cukros üdítők a testsúlytól függetlenül okozhatnak korai menstruációt. (QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.