Pár napon belül a második fideszes tévedett abban, hogy fel kell-e lépni az offshore-biznisz ellen

POLITIKA
2015 január 29., 18:51
comments 135

Kósa Lajos után pár nappal Tuzson Bence szóvivő is beleszaladt ebbe a csapdába. Kósa a hétvégén újságírói kérdésre elismerte, valóban szerencsésebb lenne, ha a milliárdos hasznot hajtó letelepedési kötvényt nem offshore hátterű cégek értékesítenék jelentős haszonnal, hanem a magyar állam kezében összpontosulna a feladat. Másnap levelében tiltakozott a Fidesz-frakció, a hírről beszámoló RTL Klubnak azt írták, hogy Kósa Lajos tájékozódott az ügyben, és most már támogatja a frakcióvezető álláspontját.

Az RTL Klub csütörtöki híradójából pedig kiderült, hogy kedden a Fidesz szóvivője, Tuzson Bence mondta az offshore-hátterű cégekre vonatkozó újságírói kérdésre, hogy

"Ha ilyen kérdés áll elő, ha valóban van ilyen probléma, azt meg kell vizsgálnia a gazdasági bizottságnak."

A parlament gazdasági bizottsága dönt arról, melyik cégek árulhatják a letelepedési kötvényeket külföldieknek. Ezt a bizottságot Rogán Antal vezeti. Rogán pedig csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a bizottság nem fogja vizsgálni a cégeket.

Rogán szerint Tuzson szavait félreértették az újságírók, és szerinte a letelepedési kötvényprogram komoly sikert tudott felmutatni az elmúlt években. Amit amúgy nem is kérdőjelezett meg senki, a kritikák inkább annak szoktak szólni, hogy miért ismeretlen tulajdonosi hátterű, külföldre bejegyzett cégek sikeréhez vezet a program. Rogán a sajtótájékoztatón az offshore-gyanúba került cégekre külön nem tért ki.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a letelepedési kötvény árusítása elég nagy üzlet. A kötvényt vásárló gazdasági bevándorlók 250 ezer euró, azaz 77 millió forint befizetése után az EU-ban való utazásra alkalmas letelepedési engedélyt kapnak. A közvetítő cég is nyertese az üzletnek,  mivel ők az államtól 221 ezer euróért vehetik meg a később 250 ezer euróért értékesített kötvényeket, ráadásul még kezelési költséget is felszámolnak, ami általában ügyfelenként 45 ezer euró. Az árusításra engedélyt kapott országok között ráadásul felosztották a világ országait, így még versenyezniük sem kell egymással.

Eddig 2213 darab kötvény kelt el, ezen a közvetítő cégek nyeresége az Index számításai szerint 51 milliárd forint lehetett. Az ügyleten egyedül a magyar állam vesztett, mivel a jelenlegi kamatszintek mellett a piacról is kedvezőbb körülményekkel tudna Magyarország 5 éves lejáratú forrásokat szerezni, mint ahogyan a letelepedési kötvényből.

A legjobban az üzlet Kínában pörög, és a bizottsági jegyzőkönyvekből épp az derült ki, hogy a kínai értékesítő céget éppen Rogán ajánlotta a gazdasági bizottság figyelmébe, többek között azzal érvelve, hogy a tulajdonosok jegyzett üzletemberek és impozáns életrajzuk van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.