Ennyire kínos hibába még felénk sem szokott beleszaladni a közmédia

külföld
2015 január 30., 20:35
comments 71

A venezuelai közmédia gondolta úgy, hogy reklámozni kéne kicsit a turizmust, ezért Twitteren kampányt indítottak vidám, boldog képekkel, melyek alá odaírták, hogy Szeretjük Venezuelát. A kampány egyik elemén egy mosolygós, ölelkező férfi látható, és az üzenet alatta: " Szeretjük Venezuelát, mert úgy fogadja a külföldieket, mintha közülünk valók lennének".

venezuel

A képpel az egyetlen komoly probléma, hogy a Miami Herald újságírója Jim Wyss látható rajta, amint 2013 májusában annak örült a miami reptéren, hogy kiszabadult Venezuelából, ahol 48 órán át tartották őrizetben. Wyss maga írt arról, hogy nem is tudja, a kép kiválasztását iróniának vagy véletlennek köszönheti-e.

Valószínűleg véletlen lehetett, mert a kommunista állam tévéje azóta törölte a bejegyzést. Wyss a Herald dél-amerikai tudósítójaként dolgozott, és 2013-ban a választásokról tudósított Venezuelából. Munkájához lett volna szüksége csempészetről szóló statisztikákra. Miután ezt elmondta a Bolivári Nemzeti Gárda székházában, azt mondták neki, hogy "a tábornok" hamarosan beszélni fog vele. Órák teltek el várakozással, és amikor Wyss közölte, hogy akkor inkább távozna, közölték vele, hogy azt nem lehet.

Ezután egy páncélozott autóba rakták, aminek belülről nem nyíltak az ajtajai, és egy névtelen nyomozótiszt társaságában elhajtottak a kapitányságról. Egy erősen őrzött házban kötöttek ki, ahol elárulták neki, hogy azért nyomoznak, hogy nem egy külföldi katonai hírszerzésnek dolgozik-e.

Ezután 48 órán át tartották fogva, közben többször kikérdezték. Végül elengedték, de Wyss szerint ez nem ment volna ennyire könnyen, ha az amerikai külügyminisztérium és helyi újságírók nem küzdöttek volna keményen ezért.

Az országban amúgy egyáltalán nem ritka az újságírók elleni kemény fellépés. Számos eset ismert, amikor kormánypárti tüntetők vagy rendőrök vertek meg újságírókat a 2014-es tüntetések ideje alatt. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.