Békésen telefonáló tanárt fújt telibe az idegbetegen viselkedő rendőrnő az Egyesült Államokban

külföld
2015 január 31., 11:55
comments 277

Két nap alatt 800 ezren nézték meg azt a 15 másodperces videót, amin azt látni, hogy egy Seattle-ben rendezett polgárjogi felvonulás egyik fekete résztvevőjét paprikasprayjel fújja le egy magából teljesen kikelt, idegbeteg módon viselkedő rendőrnő.

Az országban, ahol az elmúlt egy évben egyre komolyabb tüntetéshullám indult meg a feketék elleni egyre erőszakosabb rendőrségi fellépések ellen tiltakozva, ez a jelenet hamar szétterjedt az interneten.

Ráadásul a történtek szimbolikája is nagyon balszerencsésen sült el a rendőrég számára: a lefújt férfi egy ismert polgárjogi tanácsadó és középiskolai tanár, aki éppen édesanyjával beszélt telefonon, miután beszédet mondott egy Martin Luther King-emlékrendezvényen.

Jesse Hagopian 500 ezer dollárra perli a várost és a rendőrséget. A videón jól látható, amint a nyugodtan sétáló és telefonáló férfi elhalad a "Lépjen hátra, lépjen hátra" mondatot kiabáló rendőrnő előtt, amikor egy nagyobb adag paprikasprayt kap az arcába.

A város polgármestere, Ed Murray is közleményt adott ki, amiben azt mondta, hogy vizsgálják az esetet és a rendőr fellépését.

Legutóbb 2011-ben lett nagyobb balhé az Egyesült Államokban indokolatlan sprayhasználatból, akkor két egyetemi rendőr békésen tüntetők diákokat fújt le. Az erről készített képek bejárták a világsajtót, rengeteg mém forrásává váltak, a rendőröket pedig végül felfüggesztették munkájukból. Igaz, egyikük később pert nyert az egyetemmel szemben, mert sérelmezte, hogy mém lett. Ez a karrier még kinéz a seattle-i rendőrnőnek is.

spray

(Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.