Hétfőn indul a horvát kormány adósmentő programja

külföld
2015 január 31., 20:14
comments 57
photo_camera Zoran Milanovics horvát miniszterelnök. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK

Két hete írtuk meg, hogy a horvát kormány egy sajátos adósmentő programban gondolkodik. Február első munkanapján valóban elindul a program.

317 ezer horvátnak van zárolva a bankszámlája a közműtartozások miatt, közülük a leginkább rászoruló hatvanezer részesülhet az adóságrendező csomagból.

A feltételek a következőek:

  • a tartozásuk nem haladhatja meg a 35 ezer kunát (1,4 millió forint)
  • az elmúlt három hónapban a háztartás jövedelme nem haladta meg a 2,500 kunát (százezer forint)
  • nincsen se megtakarításuk se ingatlanjuk

Dean Baker, a washingtoni Center for Economic and Policy Research igazgatója a Washington Postnak elmondta, hogy szerinte a lépés egyedülálló. A program összköltsége 210 millió kuna (8,5 milliárd forint). Zoran Milanovics miniszterelnök több önkormányzatot, privát társaságot és kilenc bankot is meggyőzött arról, hogy a programmal hosszú távon ők is jól járnak.

A teljes program a lakossági közműadósság alig egy százalékát érinti, mégis az adósok leginkább rászoruló ötödének jelent óriási könnyítést. (Washington Post, Croatia Week)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.