Öt férfit vettek őrizetbe terrorizmusgyanúval Franciaországban, most Párizsba szállították őket

külföld
2015 január 31., 11:27
comments 13

A csoportra a hét elején, kedden Franciaország déli részén csapott le a rendőrség, mert szíriai szélsőségesekhez fűződő kapcsolatokkal gyanúsítják őket.

A 26-44 év körüli öt férfit azzal is gyanúsítják, hogy összeesküvést szőttek terrorcselekmények előkészítésére. Közülük két férfiről a rendőrség tudja, hogy a szíriai háborús övezetben váltak harcedzetté, ahol 2013-2014-ben néhány hónapot töltöttek. Három társukról, akiket Lunel városban fogtak el, azt tudni, hogy Szíriába készültek harcolni az iszlamisták oldalán, és feltehetően anyagi támogatást is küldtek a szélsőségeseknek. Továbbá egyikük összekötő szerepet játszott a Szíriába irányuló utakban, ahol egy vagy két testvére is meghalt.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kijelentette, amennyiben bíróságon bizonyítást nyer az öt férfi bűnrészessége, akkor egy különösen veszélyes és szervezett hálózatot számolhatnak fel.

A januári terrorcselekményeket követően Manuel Valls kormányfő kijelentette, a francia terrorelhárító szolgálatoknak mintegy háromezer olyan embert kell megfigyelniük, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a dzsihádisták köreihez tartoznak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.