Titkos üzenet a második világháborúból, ahol a hülye német katonák nem kibiztosított gránátokat hajigáltak az ellenségeikre, akik aztán kibiztosították és visszadobták azokat

történelem
2015 január 31., 08:20
comments 144

Európa-szerte egy csomó amatőr kincsvadász járja fémdetektorokkal a II. világháború legnagyobb ütközeteinek helyszíneit, és találnak mindenféle érdekes dolgot, amiket aztán blogokon meg fórumokon mutatnak be egymásnak. Ez sok országban illegális, de attól még néha baromi érdekes dolgokra bukkannak ezek az arcok.

Nemrég egy olasz csoport talált Toszkána déli részén egy jelvényt, ami az amerikai 83. gyalogoshadosztály 372. gyalogezredéhez tartozott. Ez az ezred viszont sosem harcolt Olaszországban. Ez még önmagában nem olyan nagy dolog, de egy nappal később nagyjából ugyanazon a helyen találtak a csoport tagjai egy üres töltényhüvelyt is, amibe egy kódolt üzenetet rejtettek, ezt itt:

photo_camera Forrás: Sploid

Az I. és II. világháborúban megszokott dolog volt, hogy üzeneteket rejtettek üres hüvelyekbe, aztán a hegyüket befelé fordítva bedugaszolták. Lőszerek és hüvelyek közé szórva egyáltalán nem keltett feltűnést, így könnyen elrejthető volt az ellenség elől.

Az üzenetet nem sokkal később sikerült is dekódolni, ez áll a papíron:

Gránátokat dobálnak ránk, mi kibiztosítjuk és visszadobjuk őket. Az erősítés álljon le. Nincs szükség rájuk.

Ennyire hülyék lettek volna az olaszok, hogy biztonságos gránátokat hajigáltak, amit aztán az ellenfelük kibiztosítva visszadobhatott rájuk?

A magyarázat az lehet, hogy csak a gránátok voltak olaszok, de akik dobták őket, azok nem.

Abban az időben, mikor a szövetségesek már Toszkánába értek, Olaszországot Mussolini rendszerének összeomlása miatt már főleg németek védték. Ők lefoglalták az olasz hadsereg felszereléseit is.

A második világháborúban használt olasz kézigránátokon azonban nem egy, hanem két biztosítószeg volt, így lehet, hogy a németek - nem tudva a kettős biztosításról - csak az egyiket húzták ki dobás előtt.

Így tényleg nem volt szükség erősítésre. (Sploid.Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.