A Superbowl seggszépségversenyét a Seattle nyerte

sport
2015 február 01., 20:42
comments 53

Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezik az amerikai sport legfontosabb évenkénti eseményét, a Super Bowlt, ami évről évre rendre a legnézettebb amerikai televíziós közvetítés.

Az idei döntőben a félidei műsort Katy Perry adja majd. A művésznő fellépését gondosan felépítették, Perry októberben már sztárvendég volt az idei egyetemi fociszezon egyik legnagyobb meccsén, az Ole Miss-Alabamán - amit, legnagyobb bánatomra a Mississippi nyert meg. Perry hatalmasat bulizott a győztesekkel:

Ahogy az ilyenkor már lenni szokott, a Super Bowl minden létező felületet eláraszt.

Az egy dolog, hogy a sportoldalakon teljesen kiszorította a minden tisztességes egyetemifocirajongót sokkal inkább érdeklő híreket arról, hogy melyik 17 éves szupertehetség egyszerre hány egyetemnek ígérkezik oda naponta többször is, így jómagam még mindig kétségek között örlődök, hogy vajon

Minkah Fitzpatrick tartja-e magát szóbeli ígéretéhez, és az Alabamához ír alá, vagy mocskos áruló lesz, és a Florida State-hez megy? (Igen, jól látja, Daniel Elliot valóban egy kisregényt írt erről a sztoriról.)

A Super Bowl mostanra még az ún. női tartalmak közt is hódít. A Buzzfeed például 48 elemű listát állított össze a két résztvevő, a Seattle Seahawks és a New England Patriots csapatában játszók seggeiből.

A seggszépségversenyt egyértelműen a Seattle nyerte, az első és a második helyet is megszerezték ezzel a két seggel:

photo_camera Fotók: Otto Greule Jr. és Ronald Martinez / Getty Images Sport

Alabama-szurkolóként nem leplezhetem örömömet, hogy az ötödik helyen kedvenc csapatom alumnusa, a tökéletes nevű

Dont'a Hightower végzett.

De térjünk rá a lényegre. Mik az esélyek?

Úgy néz ki, hogy jó meccs lesz - bár ez definíciófüggő. A bukmékerek előrejelzése alapján összesítésben 47 pontnál kevesebb lesz, vagyis inkább a támadó és a védőfal harca fog dominálni. Keményen meg kell majd harcolni a yardokért.

Amióta amerikai focival foglalkozom - és már jó ideje foglalkozom vele -, még nem láttam ennyire kiegyensúlyozott oddszokat a vegasi bukmékereknél. Az egyik legfőbb fogadási kategória, a spread - ez a várható pontkülönbözetet jelöli - konkrétan 0-án áll. A fogadások összegzése alapján a New England 22-23, a Seattle 23-24 pontot szerezhet. A fogadók többsége jóideig a New Englandet favorizálta, de az utolsó napokban valakik nagy pénzeket kezdtek rakni a Seattle-re is, így most már ez is kiegyenlített.

De a meccs nemcsak a kiegyenlítettsége és az azonos esélyek miatt lehet érdekes, hanem mert két újító, de nagyon eltérő játékfelfogású csapat játszik:

  • A Seahawks az általam preferált nagyfiús focit játssza, vagyis keményen és sokat futnak, de a középső futásokat az egyetemi futballban egyre inkább uralkodóvá váló, ún. spreadoffense-kből vett oldalirányú játékokkal színesítik. Egyik fő fegyverük a jet sweep, amit itt nagyon részletesen magyaráznak el az ESPN szakijai.
  • A másik oldalon viszont ott van a mások playbookjából mindig is liberálisan idéző edzőzseni, Bill Belichek, aki még a csalástól sem riad vissza. És ott van minden idők egyik leglenyűgözőbb irányítója, Tom Brady. Akiben a leglenyűgözőbb, hogy igazából semmiben sem ő a legjobb, de kevesen képesek nála jobban teljesíteni éles játékhelyzetekben. Ők együtt bármikor képesek váratlan húzásokra, mint amilyen a Baltimore Ravens elleni Fat Guy Touchdown volt, ahol ügye annyi volt a trükk, hogy egy olyan játékos állt fel elkapóként és olyan poszton, akire és ahol nem számított a védelem - a játék nagyon hasonlított ahhoz, amit az alabamai támadóedző, Lane Kiffin hívott pár hónappal korábban az LSU elleni hosszabbításban.

Azoknak, akik a meccsig hátralevő órákat sem bírnák ki foci nélkül, kedvenc szakíróm, Jon Bois csodálatos sorozatát, a Breaking Maddent ajánlom. Az aktuális epizódban az óriáspatrióták zúzzák porrá a törpesasokat, pedig Bois a végén tényleg mindent megtesz azért, hogy a Seattle is pontot szerezhessen:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.